İnşaat, denizcilik ve tekstil gibi çeşitli sektörlerde farklı uzunluklarda ve çaplarda halatlar kullanılmaktadır. Bu halatların yapısal özellikleri ve formları, kullanım amacına bağlı olarak çok farklıdır. Tekstil halatlarında hammadde seçimi ve üretim kriterleri önemlidir. Bilhassa sentetik liflerin aşınma direnci, mukavemet gücü ve yorulma dayanımı gibi kullanım özelliklerinin iyileştirilmesi yönünde birçok araştırma yapılmaktadır.
Bir halatın sağlaması gereken performans özellikleri, uygulanan çeşitli testlerle belirlenmektedir. Ancak çoğu zaman, uzun ve geniş çaplı halatların testlerinde uygun bir ortam yaratılamadığı durumlarda, ya da testlerin çok zaman ve maliyet kayıplarına neden olacağı durumlarda, laboratuvarlarda modelleme yoluna gidilmektedir.
Halat yapımında ilk zamanlar keten, kenevir ve pamuk gibi doğal lifler kullanılırken bugünlerde bunların yerini sentetik lifler almıştır. Poliamidin (naylon) üretilmesi ile birlikte bugün halat yapımında en fazla polyester lifler kullanılmaktadır. Bu tür halatlar yüksek gerilim gücüne ve aşınma dayanımına sahiptir.
Günümüzde tüketicilerin daha bilinçli olmaları ile birlikte, işletmeler artık daha kaliteli ve güvenilir tekstil ürünleri üretmek zorundadır. Bunu kanıtlamak için de yetkili laboratuvarlar tarafından verilen spesifik test sonuçları çok önem taşımaktadır. Laboratuvarımızda spesifik testler kapsamında halatların genel fiziksel ve mekanik özelliklerinin tayini hizmeti verilmektedir. Bu testlerde yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan şu standartlar esas alınmaktadır:
Laboratuvarımız, çalışmalarında bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeleri yakından izlemekte ve en son test cihazlarını ve yöntemlerini kullanmaktadır. Bu arada halatların genel fiziksel ve mekanik özelliklerinin tayini ile birlikte başka ölçüm, test ve analiz hizmetleri de vermektedir.