Formaldehit kimyasal özellikleri ile sanayide çok yaygın kullanılan kimyasal bir maddedir. En çok boya ve plastik malzemelerin üretiminde, tekstil sektöründe, halı yapımında, mobilya ve duvar kaplamalarında ve ev temizlik ürünlerinde formaldehit kullanılmaktadır. Formaldehit, proteinleri sertleştirir ve çürümeleri önler. Bu özelliği ile birçok mikroorganizmayı öldürdüğünden, dezenfektan olarak da kullanılmaktadır.
Bunca kullanımına rağmen formaldehit, esasen insan sağlığı açısından tehlikeli bir kimyasaldır. Yapılan birçok araştırmalda, bu kimyasalın kanserojen özellikte olduğu belirlenmiştir. Ayrıca sinir sistemi, sindirim sistemi ve solunum sistemi üzerinde zararlı etkiler göstermektedir.
Tekstil sektöründe formaldehit kullanımı en fazla bitirme işlemleri arasında kumaşın çekmesini önlemek amacı ile olmaktadır. Bunun yanı sıra kumaşa kırışıklık önleme ve çabuk kuruma özellikleri de formaldehit sayesinde kazandırılmaktadır.
Deri sektöründe kullanılan kimyasalların üretiminde de formaldehit kullanılmaktadır. Ancak bu kimyasallar nemin ve sıcaklığın etkisi ile hidrolize olabilir ve bileşenlerine ayrılabilir. Bu şekilde formaldehit de açığa çıkar.
Serbest formaldehit, deride veya kimyasalda çözünmüş durumdaki formaldehit gazı düzeyidir. Salınabilir formaldehit potansiyeli ise, hidroliz ile parçalanma esnasında kimyasalın formaldehit üretebilme gücüdür.
Laboratuvarımızda spesifik testler kapsamında deride formaldehit tayini hizmeti verilmektedir. Bu testlerde yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan şu standartlar esas alınmaktadır:
Laboratuvarımız, çalışmalarında bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeleri yakından izlemekte ve en son test cihazlarını ve yöntemlerini kullanmaktadır. Bu arada deride formaldehit tayini ile birlikte başka ölçüm, test ve analiz hizmetleri de vermektedir.