Kremler, pudralar, şampuanlar, losyonlar ve daha birçok kozmetik ürün, mikroorganizmaların üremesi açısından son derece uygun ürünlerdir. Bu ürünlerin içinde bulunan hammaddeler, mikroorganizmaların üremesi için uygun bir ortam oluşturur. Mikroorganizmaların üremesi ve gelişmesi ile birlikte üründe gaz oluşur, koku çıkar, rengi soluklaşır ve viskozitesi değişir. Bu nedenle kozmetik ürünlerde mikroorganizma sınır değerleri getirilmiştir. Kozmetik ürünlerde bulunan mikroorganizmalar, insan sağlığı için de risk oluşturmaktadır. Kozmetik imal eden firmalar bu şekilde mikrobik kontaminasyon olmaması için ürünlerin içine bazı koruyucu maddeler ilave etmektedir. Ancak bu maddelerin yeterli miktarda olması ve iyi üretim sistemlerine uyulması gerekmektedir.
Sadece kapakları açılmış kozmetik ürünlerde değil hiç açılmamış kozmetik ürünlerde de mikrobiyal bulaşma olabilir. Kozmetik ürünlerin formüllerine yer alan karbonhidratlar, mineraller, vitaminler, yağ asitleri, şeker alkolleri, aminoasitler, proteinler ve bitkisel hammaddeler, mikroorganizmaların gelişmesi için iyi beslenme kaynaklarıdır. Kozmetik ürünlerin nem miktarı ve asitlik derecesi de uygun bir ortam sağlamaktadır.
Günümüzde yaşanan bilimsel ve teknolojik gelişmeler paralelinde ve tüketicilerin daha bilinçli olmaları neticesinde, işletmeler artık daha kaliteli ve güvenilir tekstil ürünleri üretmek zorundadır. Bunu kanıtlamak için de yetkili laboratuvarlar tarafından verilen mikrobiyoloji test sonuçları çok önem taşımaktadır. Laboratuvarımızda mikrobiyoloji testleri kapsamında kozmetiklerde mikrobiyolojik test hizmeti verilmektedir. Bu testlerde yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan şu standartlar esas alınmaktadır:
Laboratuvarımız, çalışmalarında bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeleri yakından izlemekte ve en son test cihazlarını ve yöntemlerini kullanmaktadır. Bu arada kozmetiklerde mikrobiyolojik test ile birlikte başka ölçüm, test ve analiz hizmetleri de vermektedir.