Bitim işlemleri arasında yer alan yanmazlık apresi veya güç tutuşurluk apresi, bütün tekstil ürünlerine uygunlanan bir apre işlemi değildir. Bu apre genel anlamda yanma riski olan kumaşlara yapılır. Örneğin ev tekstili ürünlerinden yatak, perde ve döşemelik kumaşlara, iş kıyafetleri olarak pilot, itfaiyeci, polis, asker, fırıncı veya ateşle ilgili herhangi bir işte çalışanların iş kıyafetlerine ve kullandıkları tekstil ürünlerine, tiyatro, sinema, konser salonu, gazino, eğlence yerlerinde dekor, perde ve iç dekorasyonda kullanılan kumaşlara yanmazlık apresi uygulanmaktadır.
Kumaşlara yanmazlık özelliği şu aşamlarla kazandırılır:
Yanmazlık apresi için üretilen farklı kimyasal maddeler bulunmaktadır. Bunların ortak yönü tekstil ürünün ısınmasını yavaşlatmak, moleküllerin ısı ile parçalanmasını yavaşlatmak ve tutuşmanın başlamasını geciktirmektir. Bu işlem sonucunda yanma işlemi gecikir ve kumaş güç tutuşur özellik kazanır.
Yanmazlık apresi genelde çabuk tutuşan, ısınma ve tutuşma sıcaklığı düşük olan ve alevli yanan sentetik esaslı liflerle dokunan kumaşlara uygulanır. Bu açıdan güç tutuşurluk gerektiren yerlerde yünlü kumaşlar kullanılmaz.
Tekstil işletmelerinin kaliteli ve güvenilir ürünler üretmeleri için, akredite laboratuvarlar tarafından verilen kimyasal ve ekolojik test hizmetleri büyük önem taşımaktadır. Bu kapsamda verilen testlerden biri de yanmazlık apresi tayini hizmetidir. Laboratuvarımız bu konuda yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartları esas almaktadır.
Sürekli kendini geliştiren, dinamik ve yetkin bir kadro ile hizmet veren laboratuvarımız, yanmazlık apresi tayini yanı sıra başka ölçüm, test ve analiz hizmetleri de vermektedir. Laboratuvarımız bu konuda güçlü teknolojik cihazlar kullanmakta ve dünyanın her yerinde kabul gören test yöntemlerini uygulamaktadır.