Tekstil sektöründe birçok üretim aşamasında kimyala maddeler kullanılmaktadır ve bunların bir kısmı ağır metallerden oluşmaktadır. Bu tür kimyasal maddeler daha çok renklendirme işlemlerinde veya bitim (apre) işlemlerinde yüksek miktarlarda kullanılmaktadır. Bu ise bu tür tekstil ürünlerini kullanan insanlar için ciddi sağlık problemelerine neden olmaktadır.
Bazı boyaların ve pigmentlerin yapımında ağır metaller kullanılır. Ağır metaller dendiği zaman genel anlamda antimon, arsenik, kurşun, kadmiyum, civa, bakır, krom ve kobalt gibi metaller akla gelmektedir. Bu metaller insan vücuduna geçtiği zaman iç organlarda birikir ve ciddi hasar oluştururlar. Ayrıca vücudun sinir sistemini ve bağışıklık sistemini tehdit ederler. Bunlardan nikel, kadmiyum ve kurşunun kanserojen olduğu biliniyor. Kadmiyum kullanılması Avrupa Birliği ülkelerinde uzun süredir yasaklanmış durumda. Kurşun kullanımına ise belli sınırlar için izin veriliyor.
Bu metalleri topraktan alan bitkilerden elde edilen doğal liflerde de bir miktar ağır metal bulunmaktadır.
Tekstil işletmelerinin kaliteli ve güvenilir ürünler üretmeleri için, akredite laboratuvarlar tarafından verilen kimyasal ve ekolojik test hizmetleri büyük önem taşımaktadır. Bu kapsamda verilen testlerden biri de ekstrakte edilebilen ağır metaller (asidik ter çözeltisinde) tayini hizmetidir. Laboratuvarımız bu konuda yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan şu standartları esas almaktadır:
Sürekli kendini geliştiren, dinamik ve yetkin bir kadro ile hizmet veren laboratuvarımız, ekstrakte edilebilen ağır metaller (asidik ter çözeltisinde) tayini yanı sıra başka ölçüm, test ve analiz hizmetleri de vermektedir. Kuruluşumuz bu konuda güçlü teknolojik cihazlar kullanmakta ve dünyanın her yerinde kabul gören test yöntemlerini uygulamaktadır.