Kumaşların yapısal özellikleri arasında yoğunluk da tüketiciler tarafından üzerinde durulan özelliklerden biridir. Çünkü yoğunluk, kumaşların esnek ve hava geçirgen olmasında önemli bir etkiye sahiptir. Kumaşın dokumasında kullanılan ipliklerin büküm miktarı fazla ise ve atkı ve çözgü ipliklerinin birbirleri ile kesişme oranı yüksekse, yani kumaşın dokusu güçlü ise bu kumaşların yoğunluğu yükek demektir. Ancak bunun dışında kumaşın yoğunluğu üzerinde kumaşa uygulanan bitim işlemleri de etkili olmaktadır.
Kumaşların yoğunluğu derken, basitçe kumaşın metrekare gramajı, yani kumaşın ağırlığı ifade edilmiş olmaktadır. Metrekare gramajı yüksek kumaşlar, soğuğa karşı dayanıklı tekstil ürünlerinde tercih edilir. Metrekare gramajı düşük kumaşlar ise daha hafif tekstil ürünlerinde, örneğin yazlık giysilerde tercih edilir.
En yüksek yoğunluğa sahip lif cinsi cam elyafıdır. Bunu pamuk ve viskoz ipeği takip eder. En düşük yoğunluğa sahip lif cinsi naylon ve orlondur.
İpliği oluşturan liflerde yoğunluk hacimsel ve lineer olarak iki şekilde tanımlanır. Hacimsel yoğunluk lif kütlesinin aynı hacimdeki suyun kütlesine oranıdır. Bu değer genelde birden büyüktür. Lineer yoğunluk ise liflerin birim uzunluğunun ağırlığıdır.
Laboratuvarımız, güçlü bir teknolojik altyapı ve eğitimli ve deneyimli uzman bir çalışan kadrosu ile tekstil sektöründe faaliyet gösteren işletmelere fiziksel testler kapsamında yoğunluk tayini testleri yapmaktadır. Bu testlerde esas alınan birkaç standart şunlardır:
Laboratuvarımız, işletmelerin ihtiyaç ve beklentileri doğrultusunda yukarıda açıklanan yoğunluk tayini testleri dışında, başka ölçüm, test ve analiz hizmetleri de vermektedir. Dünyanın her yerinde kabul gören test standartlarına ve test yöntemlerine uyularak gerçekleştirilen bu çalışmalarda, hızlı, kaliteli ve güvenilir sonuçlar elde edilmektedir.