Kumaşlarda sertlik veya başka bir ifade ile eğilme dayanımı, kumaşın dükümlü olmasını yakından ilgilendiren bir faktördür. Kumaşın sertliği, yani kumaşın eğilmeye karşı gösterdiği direnç arttıkça, dökümlülük ortadan kalkar.
Kumaşların bu şekilde sert olmasında ipliğin büküm miktarı etkilidir. Büküm miktarı fazla ise dokunan kumaş sertlik kazanır. İplik kalınsa yine kumaş dökümlü durmaz. Kalın iplikler ile dokunan kumaşlar sertlik kazanır. Kumaşın kalınlığı, atkı ve çözgü ipliklerinin fazlalığı ve doku sıklığı yükseldikçe kumaşın sertliği artar.
Kumaşlarda sertlik ölçümleri ya da eğilme dayanımı, TS 1409 standardında açıklanan yönteme uygun olarak tespit edilir. Bu testlerde değişmez açılı eğilme cihazı kullanılır. Bu standart, örgü ve trikotaj tipi tekstil ürünleri dışında bütün dokuma kumaşların eğilme dayanımı testlerini kapsamaktadır.
Kumaşın sertlik tayini yapılırken genelde kumaştan, 25 x 150 mm boyutlarında atkı ve çözgü iplikleri yönünde dörder örnek alınır ve cihazın eğimli tablasına yerleştirilir. Örnek kumaş parçalarının ön ve arka yüzleri ayrı ayrı test edilir. Sonuçların aritmetik ortalaması alınarak kumaşın sertlik değeri tespit edilmiş olur. Eğilme uzunluğu fazla olan kumaşlar daha serttir ve daha az dökümlüdür.
Laboratuvarımız, güçlü bir teknolojik altyapı ve eğitimli ve deneyimli uzman bir çalışan kadrosu ile tekstil sektöründe faaliyet gösteren işletmelere fiziksel testler kapsamında kumaş sertlik ölçümleri yapmaktadır. Bu testlerde esas alınan birkaç standart şunlardır:
Laboratuvarımız, işletmelerin ihtiyaç ve beklentileri doğrultusunda yukarıda açıklanan kumaş sertlik ölçümleri dışında, başka ölçüm, test ve analiz hizmetleri de vermektedir. Dünyanın her yerinde kabul gören test standartlarına ve test yöntemlerine uyularak gerçekleştirilen bu çalışmalarda, hızlı, kaliteli ve güvenilir sonuçlar elde edilmektedir.