EnglishArabicChinese (Traditional)FrenchGermanGreekItalianPortugueseRussianSpanishTurkishPersianGeorgian
Laboratuvar

Kavis ve Dönme

Kumaşlarda eğilme dayanımı, kumaşın dökümlü olmasını yakından ilgilendiren bir etkendir. Kumaşın eğilmeye karşı gösterdiği direnç arttıkça, kumaşın dökümlülüğü de ortadan kalkar. Fiziksel olarak, birim genişlikte bir tekstil ürününe, gerilim uygulanmadan, birim kavis yarıçapına eğildiğinde veya çarpıtıldığında, uçlara uygulanan moment kumaşın eğilme dayanımıdır.

Kavis ve Dönme

Kısaca yünlü olsun örgü olsun bütün dokuma kumaşların temel özelliklerinden biri olan kavis ve dönme durumu, kumaşın enlemesine çarpıtılması durumunda ortaya çıkar ve kumaşın görünümünü ve kalitesini bozar. Eğer kumaşta bir kavis ve dönme hareketi varsa, kumaşın boyuna çizgilerinde ve ortasında bulunan desende ileri veya geri yönde bir kayma meydana gelir. Kumaşın baskın çizgisi ile kenarlara dik olan düz çizgi arasında ölçülen mesafe kavis ve dönme değeridir.

Standartlarda belirlenen yünlü ve örgü kumaşlarda kabul edilebilir kavis ve dönme değerleri şu şekildedir:

  • Yünlü kumaşlarda kavis değeri en yüksek 0,5 inç, dönme değeri ise 1.0 inç olabilir
  • Örgü kumaşlarda kavis değeri en yüksek 0,75 inç, dönme değeri ise 1.0 inç olabilir

Laboratuvarımız, güçlü bir teknolojik altyapı ve eğitimli ve deneyimli uzman bir çalışan kadrosu ile tekstil sektöründe faaliyet gösteren işletmelere fiziksel testler kapsamında kavis ve dönme testleri yapmaktadır. Bu testlerde esas alınan birkaç standart şunlardır:

  • BS 2819 Eğilmiş ve çarpık kumaşlarda bozulmayı ölçmek için yöntemler
  • ASTM D3882 Dokuma ve örme kumaşlarda kavis ve dönme için standart test yöntemi

Laboratuvarımız, işletmelerin ihtiyaç ve beklentileri doğrultusunda yukarıda açıklanan kavis ve dönme testleri dışında, başka ölçüm, test ve analiz hizmetleri de vermektedir. Dünyanın her yerinde kabul gören test standartlarına ve test yöntemlerine uyularak gerçekleştirilen bu çalışmalarda, hızlı, kaliteli ve güvenilir sonuçlar elde edilmektedir.