Kumaşlarda havlanma ya üretim faaliyetleri esnasında ya da ardından kullanım esnasında ortaya çıkan ve istenmeyen bir durumdur. Kumaşların havlanması ya yeteri kadar haşıllanmamış çözgü iplikleri yüzünden ya da dokuma veya apre işlemleri esnasında meydana gelen mekik veya tarak sürtünmeleri yüzünden meydana gelmektedir. Bu şekilde kumaş yüzeyinin tamamen veya kısmen havlı bir görünüm almasına havlanma denir. Bu durum bir üretim hatasıdır.
Ancak çoğu zaman havlanma veya daha bilinen adıyla tüylenme, giysilerin kullanımı ile ortaya çıkar. Bu tüylenmenin asıl nedeni sürtünmedir. Kıyafetlerin hareketli kısımlarında rastlanabilir. Havlanma şeklinde başlıyan bu durum bir süre sonra havların artması ile topaklaşmaya dönüşür. Sürtünme devam ettiği sürece bu topaklar bir süre sonra kumaştan ayrılır ve düşer. Bu şekilde kumaşta aşınma ortaya çıkar. Kumaş incelir ve yırtılmaya kadar uzanan bir hasar oluşur.
Hav aşınması, örgü veya dokuma bütün kumaşlarda olabilir. Ancak kumaşın dokusunda kullanılan ipliğin ve elyafın özelliklerine göre hav aşınmasının derecesi farklıdır. Ayrıca bu kumaştan yapılan tekstil ürünlerinin kullanım koşulları da havlanmada etkilidir.
Laboratuvarımız, güçlü bir teknolojik altyapı ve eğitimli ve deneyimli uzman bir çalışan kadrosu ile tekstil sektöründe faaliyet gösteren işletmelere fiziksel testler kapsamında hav aşınması testleri yapmaktadır. Bu testlerde esas alınan birkaç standart şunlardır:
Laboratuvarımız, işletmelerin ihtiyaç ve beklentileri doğrultusunda yukarıda açıklanan hav aşınması testleri dışında, başka ölçüm, test ve analiz hizmetleri de vermektedir. Dünyanın her yerinde kabul gören test standartlarına ve test yöntemlerine uyularak gerçekleştirilen bu çalışmalarda, hızlı, kaliteli ve güvenilir sonuçlar elde edilmektedir.