EnglishArabicChinese (Traditional)FrenchGermanGreekItalianPortugueseRussianSpanishTurkishPersianGeorgian
Laboratuvar

Geri Dönüş Esnekliği

Tekstil sektöründe 1950’li yıllardan itibaren kullanılmaya başlanan elastan lifler, tarihi açıdan önemli bir dönüm noktasıdır. Bu iplere güç uygulandığı zaman belli bir miktar uzama ve esneme yaparlar, ancak uygulanan güç çekildiği zaman tekrar eski haline dönerler. Bu ipler poliüretan liflerinden üretilmektedir ve üretimi hızla artmaktadır.

Geri Dönüş Esnekliği

Elastan liflerin yumuşak kısımları, polieter veya poliester polimerlerinden oluşur. Bu durum lif özelliklerini farklılaştırır. Polieter türü elastan lifler ağartma ve boyama süreçlerine ve yüksek ısıda boyamaya dayanıklıdır ve ışık haslığı yüksektir. Buna karşılık poliester türü lifler ışığa, klorlu suya, cilt yağlarına ve kuru temizlemeye karşı dayanıklıdır. Bugün çoğunlukla polieter türü elastan lifler, poliester türü liflere göre daha fazla üretilmektedir.

Elastan iplik en fazla iç giyim, bayan iç çamaşırı, çorap, dış giyim, spor giyim ve bebek bezleri üretiminde tercih edilmektedir.

Laboratuvarımız, güçlü bir teknolojik altyapı ve eğitimli ve deneyimli uzman bir çalışan kadrosu ile tekstil sektöründe faaliyet gösteren işletmelere fiziksel testler kapsamında geri dönüş esnekliği testleri yapmaktadır. Bu testlerde esas alınan başlıca standartlar şunlardır:

  • TS EN 14704-1 Kumaşların elastikliğinin tayini - Bölüm 1: Şerit deneyi
  • TS EN 14704-2 ...  Bölüm 2: Çok eksenli deneyler
  • TS EN 14704-3 ... Bölüm 3: Dar kumaşlar
  • BS 4952 Elastik kumaşların test yöntemleri
  • ASTM D3107 Esnek ipliklerinden dokuma kumaşların esneme özellikleri için standart test yöntemleri
  • ASTM D2594 Düşük güçte örme kumaşların esneme özellikleri için standart test yöntemi
  • ASTM D4964 Esnek kumaşların gerilimi ve uzatılması için standart test yöntemi

Laboratuvarımız, işletmelerin ihtiyaç ve beklentileri doğrultusunda yukarıda açıklanan geri dönüş esnekliği testleri dışında, başka ölçüm, test ve analiz hizmetleri de vermektedir. Dünyanın her yerinde kabul gören test standartlarına ve test yöntemlerine uyularak gerçekleştirilen bu çalışmalarda, hızlı, kaliteli ve güvenilir sonuçlar elde edilmektedir.