Düğme, giysilerde hem kapama amaçlı hem de süsleme amaçlı kullanılan, bir malzemedir. Ceket, kaban ve mont önlerinde, gömlek ve bluzlarda ya da kol manşetlerinde fonksiyonel olarak kullanılan düğmeler, kapamak için bir ilikten geçirilir. Geçmişte ilk düğmeler onüçüncü yüzyılda önce süsleme amaçlı olarak, ardından kapama amaçlı olarak kulllanılmıştır. Onaltıncı yüzyıldan itibaren de çok çeşitli düğmeler kullanılmaya başlanmıştır.
Düğmeler çok parçalı olabilir. Genelde parçalar lehimleme, perçinleme veya sıkıştırma yöntemi ile birbirine sabitlenir. Kullanım amacına bağlı olarak da düğmelere bitim işlemleri uygulanır.
Bugün en parlağından en matına kadar çok farklı çeşitlerde düğmeler yapılmaktadır. Tüketicilerin tercihleri doğrultusunda eskitme, boyama, parlatma veya cilalama yapılır. Genel olarak tahta, kemik, cam, deri, kauçuk, bakır, gümüş veya kurşun gibi doğal malzemelerden üretilir. Plastik düğmelerin yapımında naylon, polyester veya melamin gibi hammaddeler kullanılır. Plastik düğmeler kalıplara dökülerek üretilir.
Ancak düğmeler açısından en önemli konu dayanıklılıktır. Çeşitli dış faktörlere bağlı olarak kullanımı esnasında kolayca kırılmaması, kopmamaması veya çekmemesi gerekir. Düğmelerin kopma mukavemetini ölçmek için çeşitli cihazlar kullanılmaktadr. Bu cihazlarda düğmelerin kopma mesafesi ölçülmektedir.
Laboratuvarımız, güçlü bir teknolojik altyapı ve eğitimli ve deneyimli uzman bir çalışan kadrosu ile tekstil sektöründe faaliyet gösteren işletmelere fiziksel testler kapsamında düğme mukavemeti testleri yapmaktadır. Bu testlerde esas alınan başlıca standartlar şunlardır:
Laboratuvarımız, işletmelerin ihtiyaç ve beklentileri doğrultusunda yukarıda açıklanan düğme mukavemeti testleri dışında, başka ölçüm, test ve analiz hizmetleri de vermektedir. Dünyanın her yerinde kabul gören test standartlarına ve test yöntemlerine uyularak gerçekleştirilen bu çalışmalarda, hızlı, kaliteli ve güvenilir sonuçlar elde edilmektedir.