Tekstil sektöründe kumaşların kalitesini ve sağlamlığını negatif yönde etkileyen temel unsur boncuklanmadır. Boncuklanma, kumaş yüzeyinde serbest kalan liflerin takılarak ayrılması ve kumaşın kullanılma sıklığına ve koşullarına bağlı olarak bu liflerin birbirine karışması ve sıkılaşması ile oluşmaktadır. Bu durum kumaş yüzeyinde kötü bir görüntü meydana getirmektedir.
Boncuklanma seviyesi şu faktörlere bağlı olarak tespit edilmektedir: kumaş yüzeyinde fazla yüzey lifi oluşması, boncuklanmaya neden olan liflerin dolaşması ve zamanla gelişen bu liflerin boncuklama hızı. Bocuklanma hızı tamamen lif, iplik ve kumaş özelliklerine bağlıdır.
Boncuklanma oluşumunu test eden cihazlardan biri de Random Tumble Pilling Test cihazıdır. Genel olarak bu cihazlar iki, dört ve altı ünitelidir. Her ünitede yatay konumda dakikada 1200 devir hızla dönen bir çark bulunur. Ünitelere üçer adet kumaş numunesi konulur. Amaç normal giyim esnasında ortaya çıkan bir boncuklanma elde etmektir. Test sonuçları gözle incelenir ve beş derecelendirmeden oluşan bir değerlendirme yapılır.
Laboratuvarımız, güçlü bir teknolojik altyapı ve eğitimli ve deneyimli uzman bir çalışan kadrosu ile tekstil sektöründe faaliyet gösteren işletmelere fiziksel testler kapsamında olmak üzere boncuklanma (Random Tumble) testleri yapmaktadır. Bu testlerde esas alınan başlıca standartlar şunlardır:
Laboratuvarımız, işletmelerin ihtiyaç ve beklentileri doğrultusunda yukarıda açıklanan boncuklanma (Random Tumble) testleri dışında, başka ölçüm, test ve analiz hizmetleri de vermektedir. Dünyanın her yerinde kabul gören test standartlarına ve test yöntemlerine uyularak gerçekleştirilen bu çalışmalarda, hızlı, kaliteli ve güvenilir sonuçlar elde edilmektedir.