Avrupa Birliği ülkelerinde yürütülen REACH uygulaması ile, belirlenmiş kimyasal maddeler için bilgi paylaşımı ve evrak hazırlama yükümlülükleri getirilmiştir. Bu sayede insan sağlığı ve çevre güvenliği sağlanmaya çalışılmıştır. REACH, kimyasalların kayıtlandırılması, değerlendirmesi, ruhsatlandırılması ve kısıtlanması uygulaması ülkemizde de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayınlanan Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması Hakkında Yönetmelik ile başlatılmıştır.
Bu Yönetmelik hazırlanırken şu amaçlar güdülmüştür:
REACH uygulaması kapsamında geliştirilen yüksek risk taşıyan maddeler listesi, Avrupa Birliği ülkeleri içinde üretici ve ithalatçı firmalara bazı yükümlülükler getirmektedir. Bu konuda firmalar ECHA (Avrupa Kimyasallar Kuruluşu) tarafından uyarılmaktadır. Firmalar, faaliyetleri esnasında kullandıkları kimyasal maddelerden biri eğer aday listede yer alıyorsa, listenin yayınlanmasından itibaren yasal yükümlülük altına girmiş olmaktadır.
Kısaca SVHC listesi (substances of very high concern, yüksek önem taşıyan maddeler listesi) olarak bilinen bu listede yer alan kimyasal maddeleri Avrupa Birliği ülkelerine ihraç edecek firmalar, 2008 yılından itibaren, güvenlik bilgi formlarını sağlamak zorundadır. Listede yer alan bir kimyasal madde, ürün içeriğinde tek başına bulunabilir veya bir preparat içinde bulunabilir ya da bir ürün üzerinde yer alabilir. Her durumda firma için yükümlülük doğmaktadır.
Kuruluşumuz plastik ve sentetik elyaflar kapsamında REACH yüksek risk taşıyan maddeler yönetimi hizmetleri vermektedir. Bu çalışmalar esnasında yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara ve genel kabul gören test ve analiz yöntemlerine başvurulmaktadır.
Plastik ve sentetik elyaflar kapsamında verilen REACH yüksek risk taşıyan maddeler yönetimi hizmetleri yanı sıra laboratuvarımızda başka ölçüm, test ve analiz çalışmaları da yapılmaktadır.