Avrupa Birliği ülkelerinde yayınlanan REACH tüzüğü, kimyasalları kontrol altına almak, zararları konusunda uluslar arası geçerliliği olan ortak bir veri tabanı oluşturmak ve bu verileri kullanan ortak bir zararlılık iletişim diline sahip olmak için tasarlanmıştır.
Çeşitli sektörlerde elde edilen veriler ile, bir kimyasal hammaddenin toksikolojik ve ekotoksikolojik değerleri, bilimsel verilere dayanan bir fikir birliğine ulaştırılmış olmakta ve bu sayede ortak bir risk sınıflandırması yapılmış olmaktadır. Bu şekilde bilgi kirliliğinin ve anlam kargaşasının önüne geçilmesi hedeflenmiştir.
Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan kimyasalların sınıflandırılması ve etiketlenmesi konusunda Küresel Uyumluluk Sistemi esas alınarak Avrupa Birliği ülkelerinde maddelerin ve karışımların sınıflandırılması, etiketlenmesi ve ambalajlanmasına yönelik EC/1272/2008 sayılı tüzük kabul edilmiştir. Kısaca CLP olarak bilinen bu tüzüğün tam adı şu şekiledir: Classification, Labelling and Packaging of substances and mixtures. Bu tüzük ile Birleşmiş Milletler tarafından öngörülen sistem hayata geçirilmiş olmaktadır. Bu tüzük 2009 yılında yürürlüğe girmiştir. Ancak sonraki yıllarda, yeni teknik gelişmeler sonucu tüzükte bazı değişiklikler yapılmıştır. 453/2010 sayılı tüzük, REACH kapsamında bulunan Güvenlik Bilgi Formları’nın hazırlanması için geçerli kriterleri açıklamaktadır.
Ülkemizde de Avrupa Birliği uyum çalışmaları kapsamında gerekli yasal düzenlemeler yapılmaktadır. Bu çerçevede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Kimyasalların Kaydı, Değerlendirmesi, İzni ve Kısıtlanması Yönetmeliği çıkarılmıştır.
Kuruluşumuz plastik ve sentetik elyaflar kapsamında REACH güvenlik bilgi formu sınıflandırması ve etiketleme hizmetleri vermektedir. Bu çalışmalar esnasında yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara ve genel kabul gören test ve analiz yöntemlerine başvurulmaktadır.
Plastik ve sentetik elyaflar kapsamında verilen REACH güvenlik bilgi formu sınıflandırması ve etiketleme hizmetleri yanı sıra laboratuvarımızda başka ölçüm, test ve analiz çalışmaları da yapılmaktadır.