Çalışma ortamlarında kimyasal riskler arasında tozlar da ciddi bir yer almaktadır. TS EN 481 standardı tozları beş grupta ele almıştır: solunabilir tozlar, ekstra torakal tozlar, torakal tozlar, torakibronşiyal tozlar ve alveole ulaşan tozlar. Bunların bir kısmı gelişmiş laboratuvarlarda ölçülmekte bir kısmı ise hesaplanmaktadır.
Diğer yandan çalışanların maruziyeti açısından da tozlar beş grupta toplanmaktadır: inert tozlar, fibrojenik tozlar, toksik tozlar, kansorejonik tozlar ve alerjik tozlar.
Tozların önemli bir kısmı solunum yolu vücuda girerken bir kısmı tüketilen gıdalar ile vücuda girmektedir. Bir kısmı ise cildin teması ile vücutta etkili olmaktadır. Tozların insan vücuduna etkisi, kimyasal bileşimine, fiziksel özelliklerine, vücuda alınış yoluna, vücutta biriktiği bölgeye, çalışanların bu tozlara maruz kalma süresine, sıklığına ve miktarına ve çalışanların yaş, cinsiyet ve genel sağlık durumu gibi kişisel özelliklerine bağlı olarak farklı olmaktadır.
Tozların toksik etkileri, havadaki partikül sayısına, büyüklüğüne, yoğunluğuna, toplanma yerine, alveollerdeki konsantrasyonuna ve çözünürlük durumuna göre değişir. Genelde sistemik etki gösteren toksik tozlar, kurşun ve kadmiyum tozlarıdır. Çinko oksit ve aliminyum hidroksit, zehirlenmeye neden olan tozladır. Polen tozu ve tebeşir tozu, alerjik etkiler gösteren tozlardır.
Bu nedenle gelişmiş laboratuvarlarda yapılacak kişisel maruziyet ölçümlerinin önemi çok fazladır. Laboratuvarımızda bu çerçevede toplam toz maruziyeti ölçümü hizmetleri de verilmektedir. Bu testlerde yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanmış şu standartlar dikkate alınmaktadır:
Bütün çalışmalarımızda olduğu gibi kişisel maruziyet ölçümlerinde de hızlı, kaliteli, kati, güvenilir ve doğru sonuçlar vermek amacı ile laboratuvarımızda, deneyimli, eğitimli ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosu bulunmaktadır.
Toplam toz maruziyeti ölçümü hizmetleri dahil olmak üzere laboratuvarımızda başka ölçüm, test ve analiz çalışmaları da yapılmaktadır.