Ortam havasında bulunan katı organik veya inorganik parçacıklara toz denir. Bu parçacıklar işletmenin faaliyet alanına bağlı olarka kömür, metal, tahta veya tahıl olabilir. Ağız ve burun yoluyla, yani solunum ile vücuda alınan, havada asılı tüm parçacıklara, solunabilir toz denmektedir. İşletmelerde, faaliyetlere bağlı olarak yüzeyden kalkan toz, kir veya kimyasal maddeler, havada uzun süre kalabilen çok küçük tozlar oluşturabilir. Çalışanlar, yüksek miktarda bu tür tozlara maruz kaldıkları takdirde, vücutta tepkimeye giren bir kısım kimyasal maddeler, sağlık problemi yaratmaktadır.
İşletmelerde toz yüzünden ortaya çıkan risklerin önlenmesi amacı ile tozla mücadele etmek ve çalışanların tozun zararlı etkilerinden korunmalarını sağlamak için, Tozla Mücadele Yönetmeliği çıkarılmıştır. Bu yönetmeliğe göre işletmelerde izin verilen solunabilir toz sınır değerlerinin aşılmaması gerekmektedir.
İşletmeler, tozların meydana geldiği çalışma alanlarında, çalışanların toz maruziyetini önlemek ve çalışanların sağlığını korumak için gerekli koruyucu ve önleyici tedbirleri almak zorundadır.
Gelişmiş laboratuvarlarda yapılacak iç ortam ölçümlerinin önemi çok fazladır. Laboratuvarımızda bu çerçevede ortam toz ölçümü (PM1, PM2.5, PM5, PM10) hizmetleri de verilmektedir. Bu testlerde yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanmış şu standartlar dikkate alınmaktadır:
Ortam toz ölçümü (PM1, PM2.5, PM5, PM10) hizmetleri dahil olmak üzere laboratuvarımızda başka ölçüm, test ve analiz çalışmaları da yapılmaktadır.