Çalışma ortamı riskleri dendiği zaman çalışanların sağlık açısından işyerinde maruz kaldıkları bazı fiziksel riskler anlaşılır. Bu risklerin önemli bir kısmını gürültü ve titreşimler oluşturmaktadır. Esas olan çalışma ortamının, çalışanların sağlığında tehlike yaratmayacak şekilde düzenlenmesidir. Bu konuda çeşitli yasal düzenlemeler de yapılmıştır.
Kötü çalışma koşulları, örneğin yetersiz havalandırma, aydınlatma, ısıtma ve aşırı gürültü gibi fiziksel koşulların uygunsuz olması, iş güvenliğini negatif etkiler. Çalışanların fiziksel ve ruhsal sağlıkları bozulur. Çalışma ortamları ergonomik olduğu takdirde, verimlilik artar, maliyetler düşer, kaliteyi yükselir, çalışanların bağlılığı artar ve işletmede iş sağlığı ve güvenliği anlayışı yayılır.
Gürültü teorik olarak değişik varlıkların meydana getirdikleri titreşim ve dalgalanmaların algılanış şeklidir. Gürültü, insanları rahatsız eden, işitme kaybı yaratan, hoşa gitmeyen ve çalışma verimini düşüren seslerdir. Sesin üç temel özelliği bulunur:
Gürültü üst sınır 85 dB’dir. Gürültü, insan beynini yorar ve bazı vücut fonksiyonları üzerinde negatif etki yapar. Kan damarları daralır, göz bebekleri büyür, kalp atışı yükselir, metabolizma bozulur ve kan bileşiminde değişiklikler olur. Devam eden gürültünün veya kesik kesik (aralıklı) gürültünün etkileri farklıdır.
Gelişmiş laboratuvarlarda yapılacak haritalandırma çalışmalarının önemi çok fazladır. Laboratuvarımızda bu çerçevede ortam gürültü haritalandırması hizmetleri de verilmektedir. Bu testlerde yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanmış standartlar dikkate alınmaktadır.
Bütün çalışmalarımızda olduğu gibi haritalandırma çalışmalarında da hızlı, kaliteli, kati, güvenilir ve doğru sonuçlar vermek amacı ile laboratuvarımızda, deneyimli, eğitimli ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosu bulunmaktadır.
Ortam gürültü haritalandırması hizmetleri dahil olmak üzere laboratuvarımızda başka ölçüm, test ve analiz çalışmaları da yapılmaktadır.