EnglishArabicChinese (Traditional)FrenchGermanGreekItalianPortugueseRussianSpanishTurkishPersianGeorgian
Laboratuvar

İş Güvenliği Testleri

İnsanlar, hayatlarının çok büyük bir kısmını çalışarak geçirmektedir. Ancak dikkat edilmez ve gerekli önlemler alınmazsa çalışma ortamları bazı riskler taşımaktadır. Çalışanları tehdit eden başlıca fiziksel riskler uzun süre ayakta çalışma, vardiyalı çalışma ve normelden fazla süreli çalışmalardır. Bu şekilde çalışanlarda uyku düzensizlikleri, psikolojik sorunlar, yorgunluk, dikkatsizlik ve sosyal yaşamın kötü etkilenmesi gibi problemler ortaya çıkar.

is-guvenligi

Bazı çalışma ortamlarında katı, sıvı ve gaz durumunda bazı kimyasal maddeler kullanılmaktadır ve çalışanlar kimyasal risklere maruz kalmaktadır.

Bazı çalışma ortamları tekrarlamalı, zorlayıcı hareketler veya ağır yük kaldırma, itme ve çekme gibi ergonomik faktörlere bağlı riskler yaratmaktadır. Bunlar çalışanların kas ve iskelet sistemine zarar veren hareketlerdir.

Bütün bu fiziksel, kimyasal, biyolojik, psikolojik ve ergonomik negatifluklar iş kazaları ve meslek hastalıklarına neden olmaktadır. Uzmanlar iş kazlarının oluşumunu domino taşları yöntemi ile açıklamaktadır. Bu yönteme göre, kaza zinciri şu faktörlerden oluşturmaktadır: doğa koşulları (doğal yapı), bireysel eksiklikler, güvensiz durum ve davranışlar, kazanın yaşanması ve ölüm veya yaralanma şeklinde ortaya çıkan zarar.

Kazaların başlıca nedenleri şunlardır (4M):

  • İnsan (Man)
  • Makine (Machine)
  • Ortam, çevre (Media)
  • Yönetim

Bir araştırma sonucuna göre çalışanların en fazla zarar gördükleri organları şu şekildedir: ayaklar (yüzde 34), eller (yüzde 15), bacaklar (yüzde 15), baş (yüzde 15), göğüs (yüzde 10), yüz (yüzde 8), kollar (yüzde 3).

Dünya Sağlık Örgütü 1951 yılında, iş sağlığı hizmetlerini, çeşitli mesleklerde çalışanların bedensel, ruhsal ve sosyal yönden iyi olmal durumlarını sürdürme ve daha fazla iyileştirme çalışmaları şeklinde tanımlamıştır.

Çalışanların, çalışma ortamlarında, işin yapılması esnasında ortaya çıkacak ve sağlıklarına zarar verecek tehlikelerden korunmasını, aynı esnada çalışma ortamlarının iyileştirilmesini hedefleyen sistemli ve bilimsel çalışmalara iş sağlığı ve güvenliği denmektedir.

Laboratuvarımız, güçlü bir teknolojik altyapı ve eğitimli ve deneyimli uzman bir çalışan kadrosu ile iş sağlığı ve güvenliğini sağlanması amacı ile başlıca şu hizmetleri vermektedir:

  • Haritalandırma çalışmaları (örneğin fiziksel faktör haritalandırması, kimyasal faktör haritalandırması, ortam gürültü haritalandırması ve ortam toz haritalandırması gibi)
  • İç ortam ölçümleri (örneğin ağır metal, aydınlatma, elektromanyetik alan, gürültü, iç ortam hava kalitesi, inorganik asit, kişisel maruziyet, ortam toz, silis, solunabilir toplam toz, termal konfor, titreşim, toksik gaz ve uçucu organik bileşikler ölçümleri gibi)
  • Kişisel maruziyet ölçümleri (örneğin ağır metal maruziyeti, gürültü maruziyeti, iş hijyeni, ısı baskısı, kimyasal gaz ve buhar maruziyeti, silis maruziyeti, soğuk ortam maruziyeti, solunabilir toz maruziyeti, el, kol ve tüm vücut titreşim maruziyeti, toplam toz maruziyeti ve uçucu organik bileşikler maruziyeti ölçümleri gibi)

Laboratuvarımız, yukarıda sayılan başlıklar altında yüzlerce test hizmetini verirken, yürürlükte olan yasal düzenlemelere, yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara ve dünyanın her yerinde kabul gören test yöntemlerine uymakta ve kaliteli, hızlı, kusursuz ve güvenilir bir hizmet vermektedir.