Toprakta bulunan organik maddelerin asıl kaynağını bitkisel ve hayvansal kalıntılar teşkil eder. Biyolojik anlamda organik maddeler, mineraller ve canlı organizmalar arasında yer alan hidrojen, oksijen, karbon, azot ve kükürt gibi elementlerin sürekli dönüşümünde belli bir aşamayı oluşturur.
Organik maddelerin çok az bir miktarı canlı organizmalardan oluşur, gerisi tamamen humustur. Tamamen ayrışmış organik maddeye humus denir. Aslına bakılırsa toprak organik maddesi canlı veya cansız bir organik kökene dayanır. Humusun hangi organik maddeden oluştuğunu belirlemek olası değildir. Sonuçta humus, oluştuğu organik maddeden daha karmaşık bir yapıdadır. Ekilebilir alanlarda toprak yapısının iyileştirilmesi ve veriminin yükseltilmesi için toprak organik maddesi ve humus hakkındaki bilgilerin çok iyi anlaşılması gerekir.
Toprak organik maddesi çok farklı maddelerden oluşur. İçindeki bitkisel veya hayvansal artıkların türüne ve ayrışma saflığına bağlı olarak, bu maddelerin oranları birbirinden farklıdır. Organik maddenin bileşiminde başlıca, şeker ve nişasta gibi karbonhidratlar, lignin, tanen, yağlar ve mumlar, reçineler, proteinler, pigmentler ve mineral maddeler bulunur. Genel olarak lignin ve protein oranı yüzde 25-50 arasında değişir.
Gelişmiş laboratuvarlar tarafından yapılan toprak ve arıtma çamuru ölçümleri bundan dolayı çok önemlidir. Laboratuvarımızda bu çerçevede organik madde tayini hizmeti de verilmektedir. Bu ölçümlerde yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan şu standartlar dikkate alınmaktadır:
Laboratuvarımız, organik madde tayini hizmeti yanı sıra başka ölçüm, test ve analiz hizmetleri de vermektedir.