Tarımcılıkta temel amaç, topraktan mümkün olan en yüksek verimi almaktır. Toprak analizleri, toprakta bulunan besin maddelerinin türlerini ve miktarlarını belirlemek ve ekilecek bitkilerin ihtiyacı olan gübre cinsini ve miktarını tespit etmek için yapılmaktadır. Aksi halde bu analizler yapılmadan toprağa gübre verilirse, ihtiyaç olandan az veya çok gübre verilmiş olabilir, toprağa yanlış gübre verilmiş olabilir veya gübreleme yanlış zamanda yapılmış olabilir.
Ancak burada önemli olan nokta, analizlerde kullanılacak numunenin ne zaman, hangi derinlikten ve ne miktarda alınacağıdır. Ayrıca numune alınacak sakıncalı yerlerin bilinmesidir. Örneğin topraktan numune alma zamanı, toğrağın ıslaklığına, kuruluğuna, don durumuna ve ekim ve gübre uygulama zamanına bağlı olarak değişir. Tahıllar ve yem bitkileri için toprağın 15-20 cm derininden numune alınmalıdır. Bağ ve meyva bahçelerinde 30 cm aralıklarla farklı derinliklerden alınan karışık toprak numuneleri kullanılmalıdır.
Gelişmiş laboratuvarlar tarafından yapılan toprak ve arıtma çamuru ölçümleri bundan dolayı çok önemlidir. Laboratuvarımızda bu çerçevede numune alma hizmeti de verilmektedir. Bu ölçümlerde yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan şu standartlar dikkate alınmaktadır:
Laboratuvarımız, hızlı, kati, güvenilir ve doğru sonuçlar verebilmek için, hem deneyimli, eğitimli ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna, hem de modern ölçüm cihazlarına sahiptir.