Çevre ve Orman Bakanlığı tarafındna yayınlanan Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği ekinde, atıkların düzenli depo tesislerinde depolanabilme kriterleri açıklanmıştır (Ek 2A). Bu tabloda eluat kriterleri de şu başlıklar altında gösterilmiştir:
Eluat konsantrasyonu tehlikeli atık için belirlenen değerler içinde olan atıkların, tehlikeli atık depolama alanlarında depolanması gerekmektedir. Ancak belirlenen sınırların da üzerinde eluat konsantrasyonu olan atıklar, bu depolama alanlarına konulmadan önce bazı ön işlemlerden geçirilmek zorundadır. Bu yapılamıyorsa bu tehlikeli atıkların ayrıca depolanması gerekmektedir.
Esas olan arıtma çamurlarının teknik kontrollerden geçirilmesi ve ekosisteme zarar vermelerinin önlenmesidir. Gelişmiş laboratuvarlarda özütleme analizleri, TS EN 12457-4 standardına uygun olarak yapılır (Bölüm 4: Sıvı katı oranı 10 lt/ kg olan ve partikül boyutu 10 mm. den küçük, yüksek katı madde muhtevalı malzemeler için tek aşamalı parti deneyi)
Bugün gelişmiş laboratuvarlar tarafından yapılan toprak ve arıtma çamuru ölçümleri çok önemlidir. Laboratuvarımızda bu çerçevede eluat hazırlama (özütleme metodu) hizmeti de verilmektedir. Bu ölçümlerde yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan şu standartlar dikkate alınmaktadır:
Laboratuvarımız, hızlı, kati, güvenilir ve doğru sonuçlar verebilmek için, hem deneyimli, eğitimli ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna, hem de modern ölçüm cihazlarına sahiptir. Eluat hazırlama (özütleme metodu) hizmeti yanı sıra laboratuvarımızda başka ölçüm, test ve analiz çalışmaları da yapılmaktadır.