Yapılan çalışmalarda, uygun oranlarda arıtma çamuru kullanılması durumunda, bitkilerin gelişmesi yanında toprağın fiziksel ve kimyasal yapısınında da iyileşme olduğu tespit edilmiştir. Özellikle erozyona uğramış toprakların element içeriklerinin ve kullanılabilir besin maddeleri düzeyinin yükseldiği gözlenmiştir. Yani toprağa arıtma çamuru uygulanarak hem toprağın fiziksel ve kimyasal özellikleri iyileştirilmekte hem de bitkisel verim arttırılmaktadır.
Buna rağmen eğer arıtma çamurunda çinko, mangan, bakır, kobalt, krom, kurşun, kadmiyum, selenyum ve nikel gibi ağır metallerin oranı yüksekse, bu durum toprak için büyük tehlike oluşturmaktadır. Bu ağır metallerin miktarı fazla ise bitkileri zehirlemekte, hatta gıda zincirine bağlı olarak insan ve hayvan sağlığı açısından bir risk oluşturmaktadır.
Bu yüzden bir yandan kullanılan arıtma çamurunun özelliklerinin, bir yandan da uygulama sonrası bitki ve topraktaki ağır metal düzeylerinin ölçümlenmesi ve analiz edilmesi gerekmektedir.
Gelişmiş laboratuvarlar tarafından yapılan toprak ve arıtma çamuru ölçümleri büyük önem taşımaktadır. Laboratuvarımızda bu çerçevede ağır metal analiz hizmeti de verilmektedir. Bu ölçümlerde yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan şu standartlar dikkate alınmaktadır:
Laboratuvarımız, hızlı, kati, güvenilir ve doğru sonuçlar verebilmek için, hem deneyimli, eğitimli ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna, hem de modern ölçüm cihazlarına sahiptir. Ağır metal analizleri yanı sıra laboratuvarımızda başka ölçüm, test ve analiz çalışmaları da yapılmaktadır.