Yağ ve gres pratikte aynı maddeler gibi tanınır. İşin doğrusu kimyasal anlamda organik asitlerin (oleik asit) alkoller ile birlikte meydana getirdikleri kimyasal bileşiklerdir ve aynı maddeden oluşmaktadır. Farklı olmalarının nedeni, gresin içinde, yoğunluğunu arttırmak (kalınlaştırmak) amacı ile katılan başka kimyasal maddelerin bulunmasıdır. Bu şekilde gresin, ısınma ve ezilme gibi fiziksel yıpranmalara karşı mukavemeti arttırılmış olmaktadır.
Çok çeşitli yağlar bulunmaktadır. Fiziksel durumları esas alınarak katı ve sıvı yağlar ve kaynakları esas alınarak hayvansal yağlar ve bitkisel yağlar olarak gruplanabilir. Bu gruplandırmada esas olan yağların karakterini belirleyen yağ asitleri ve bunların yağ içindeki oranıdır. Yağların yapısal ve işlevsel özelliklerini belirleyen, yağ asididir.
Gres, sanayide daha çok mekanik parçaların rahatça işlemesi ve aşınmaması için kullanılmaktadır. İçine katılan maddeler sayesinde gres, kolayca damlamaz ve akmaz bir yapıdadır.
Laboratuvarımızda su ve atıksu ölçümleri kapsamında verilen ölçüm, test ve analiz hizmetlerinden biri de yağ ve gres tayinidir. Bu analizler esnasında yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan başlıca şu standartlar esas alınmaktadır:
Laboratuvarımız, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. Bunun yanı sıra modern test cihazlarını kullanarak ve dünyanın her yerinde kabul gören test yöntemlerini uygulayarak bu hizmetleri vermektedir.