Fosfor, yüzey sularında, kaynak sularında ve atıksularda genelde fosfat bileşiği şeklinde bulunur. Çok çeşitli fosfat kaynakları bulunmaktadır. Bunların bir kısmı arıtma işlemleri esnasında su kaynaklarına geçer.
Bitkilerin gelişmesi açısından gerekli besin maddelerinin başında, karbon, azot ve fosfor gelir. Karbon ve azot, havadan alınmaktadır. Ancak fosfor, örneğin göllerde sınırlayıcı bir elementtir. Alglerin büyümesinde fosforun etkisi fazladır. Fosfor yüzde 76 oranında tarımsal gübrelemelerden, yüzde 7 oranında deterjanlardan ve yüzde 3 oranında hayvansal atıkladan kaynaklanır.
Fosfor doğada, bitkilerin ve hayvanların hücre ve dokularunda yer alır. Sularda bulunan fosfor ise kimyasal ve biyokimyasal dengenin anahtarıdır. Sularda çeşitli fosfor bileşikleri şeklinde bulunan fosfor, doğal su veya atıksu ortamında birçok tepkimeye girer.
Laboratuvarımızda su ve atıksu ölçümleri kapsamında verilen ölçüm, test ve analiz hizmetlerinden biri de toplam fosfor tayinidir. Bu analizler esnasında yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan başlıca şu standartlar esas alınmaktadır:
Laboratuvarımız, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. Bunun yanı sıra modern test cihazlarını kullanarak ve dünyanın her yerinde kabul gören test yöntemlerini uygulayarak bu hizmetleri vermektedir.