Kükürt doğada sülfürler (çinko sülfür, civa sülfür, kurşun sülfür, bakır sülfür ve demir sülfür gibi) ve sülfatlar (sodyum sülfat, kalsiyum sülfat ve baryum sülfat gibi) şeklinde bulunmaktadır. Bazen de serbest şekilde bulunur. Kükürt, tarımda, barut üretiminde, sülfürük asit elde edilmesinde, lastik üretiminde ve ilaç üretiminde kullanılan bir elementtir.
Sülfür, içeriğinde kükürt bulunan bileşikleri tanımlayan bir maddedir. Ancak genelde kükürt ile karıştırılır. Bu algı hatası, bileşiğinde kükürt bulunduğu için olmaktadır. Aslında sülfür, İngilizce’de sulfide kelimesinin karşılığıdır. Dilimize sülfit olarak çevrilir. Yani kükürt ile sülfür farklı özellikleri olan kimyasal maddelerdir.
Sülfür, kimyasal ifadesi ile -2 yükseltgenme seviyesinde kükürt içeren bileşikleri ifade etmektedir. Oldukça bazik bir bileşiktir. Metaller kükürt buharında yandıkları zaman sülfürler oluşur.
Sülfür, birçok element ile bileşik oluşturabilir ve sanayinin çeşitli dallarından tıp sektörüne kadar birçok ürünün üretilmesinde kullanılır. Örneğin hidrojen sülfür tehlikeli ve ölümcül bir maddedir. Genel olarak ham petrol ve doğalgaz üretiminde kullanılır. Sülfürik asit, güçlü bir mineral asididir ve elektrik iletkenliği yüksektir. Gübre, akü, pil, pigment, boya, ilaç ve patlayıcı madde üretiminde kullanılır.
Laboratuvarımızda su ve atıksu ölçümleri kapsamında verilen ölçüm, test ve analiz hizmetlerinden biri de sülfür tayinidir. Bu analizler esnasında yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan başlıca şu standartlar esas alınmaktadır:
Laboratuvarımız, modern test cihazlarını kullanarak ve dünyanın her yerinde kabul gören test yöntemlerini uygulayarak bu hizmetleri vermektedir.