Canlıların yaşamlarını sürdürebilmeleri için gerekli temel maddelerin başında oksijen ve su gelir. Yaşam için suyun tedariki en az oksijen kadar gereklidir. Canlı organizmayı meydana getiren hücreler, ancak su olması kaydiyle metabolik faaliyetlerini sürdürebilirler.
Aslında su, yeryüzünde çok yaygın olarak bulunan kimyasal bir bileşiktir. Bütün sıvı durumda bulunan bileşikler içinde formül ağırlığı minimum olanı sudur. Ayrıca suyun ergime ısısı, buharlaşma ısısı ve özgül ısısı diğer sıvılara göre çok yüksektir. Organik ve anorganik bileşiklerin birçoğu için uygun bir çözücüdür ve bu özelliği ile her türlü ortamda su kullanılmaktadır.
Dünyada toplam su alanı yeryüzünün yüzde 70’idir. Ancak bu suyun sadece yüze 3’e yakın bir kısmı tatlı su kaynağıdır. Bu su kaynaklarının büyük bir kısmı ise içme ve kullanma amacı ile doğrudan kullanmaya uygun değildir. Bu nedenle içme ve kullanma suyu elde etmek için bazı arıtma işlemleri yapılmaktadır. Şehir şebeke suyu, kuyu suyu ve dere, nehir ve göl suları içilebilir nitelikte sulardır.
İçilebilir veya atıksuların fiziksel özellikleri arasında suyun sıcaklığı da bir kriterdir. Su sıcaklığı, gazların çözünmesinde etkilidir. Örneğin atıksular biyolojik olarak arıtılırken, suyun sıcaklık derecesi önemli olmaktadır. İçme sularında da suyun tadı ve kalitesi, suyun sıcaklığına bağlıdır. İçme suyu sıcaklığının 7 ile 15 derece arasında olması önerilmektedir. Yani oda sıcaklığındaki su en iyi lezzete sahiptir.
Laboratuvarımızda su ve atıksu ölçümleri kapsamında verilen ölçüm, test ve analiz hizmetlerinden biri de sıcaklık tayinidir. Bu analizler esnasında yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan başlıca standartlar esas alınmaktadır.
Laboratuvarımız, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. Bunun yanı sıra modern test cihazlarını kullanarak ve dünyanın her yerinde kabul gören test yöntemlerini uygulayarak bu hizmetleri vermektedir.