İletkenlik, bir su örneğinin veya sulu bir çözeltinin elektrik taşıma özelliğinin sayısal olarak ifadesidir. İki elektrod su içine daldırılır ve bu iki elektrod arasında bir elektromotor kuvvet uygulanırsa, çözeltide bulunan iyonlar, elektrodlara doğru hareket ederler ve elektrik akımını iletirler.
Bünyesinde iyon bulunduran su, esasen bir iletkendir. Suyun bu iletkenliği, içinde bulunan iyonların toplam ve bağıl yoğunluğuna, değerliklerine, ölçüm sıcaklığına ve hareketliliğine bağlıdır. Genel olarak iletkenlik, iyon miktarı ile doğru orantılıdır.
Gelişmiş labortuvarlarda suyun iletkenliği ölçülür ve sudaki iyon miktarı yaklaşık olarak tespit edilir. Bu şekilde herhangi bir analiz yapılmadan iletkenlik değeri kullanılmak suretiyle suyun toplam tuzluluğu elde edilir. Aynı şekilde, suyun iletkenlik değeri yüze bölünerek sudaki anyon miktarı hesaplanır. Farklı kaynaklardan elde edilen ve kaliteleri farklı olan suların iletkenliği de farklıdır.
Suyun içinde iyonlar artı ve eksi yüklüdür. Bu iyonların sudan alınmasına deiyonizasyon işlemi denir. Bu şekilde saf su elde edilir. Saf su iletken değildir.
Kısaca suyun kalitesini belirleyen kirterlerden biri de suyun iletkenlik değeridir. İletkenlik, sulu çözelti içinde iki elektrot arasında iyonlar tarafından gerçekleştirilen elektrik akımıdır. Suyun iletkenlik değeri, suyun saflığını belirlemektedir. Suyun iletkenliği az ise, içinde az sayıda iyon var demektir.
Laboratuvarımızda su ve atıksu ölçümleri kapsamında verilen ölçüm, test ve analiz hizmetlerinden biri de iletkenlik tayinidir. Bu analizler esnasında yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan başlıca şu standartlar esas alınmaktadır:
Laboratuvarımız, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. Bunun yanı sıra modern test cihazlarını kullanarak ve dünyanın her yerinde kabul gören test yöntemlerini uygulayarak bu hizmetleri vermektedir.