İçme sularında karşılaşılan kirleticiler genelde üç yoldan gelmektedir. Bir kısmı suyun kaynağında bulunmaktadır. Bir kısmı kaynakta yapılan arıtma işlemleri esnasında kullanılan bazı kimyasal maddelerden gelmektedir. Bir kısmı ise suyun kaynaktan tüketicilere ulaştırılmasında kullanılan şebeke sistemlerinden karışmaktadır. İçme sularının güvenli ve sağlıklı olması, bu üç kirletici kaynağından bulaşan kirleticilerin neler olduğunun doğru tespit edilmesine, bu kirleticilerinin miktarının doğru ölçümlenmesine ve analiz edilmesine ve buna uygun önlemlerin alınmasına bağlıdır.
Sularda en fazla karşılaşılan kirleticiler arasında çözünmüş katı maddeler de bulunmaktadır. Özellikle yüzeysel su kaynaklarının miktarı ve kalitesi, jeolojik ve iklimsel faktörlere bağlıdır. Yağışlarla birlikte, havada bulunan toz, kül, polen, mantar sporları, bakteriler ve bazen daha büyük organizmalar, su kaynaklarına taşınmaktadır. Denizlerden buharlaşan tuz, evsel ve sanayi atıklarından organik çözücüler veya asit yağmurlarına neden olan azot ve sülfür oksitler de yağmurlarla birlikte su kaynaklarını etkilemektedir.
Laboratuvarımızda su ve atıksu ölçümleri kapsamında verilen ölçüm, test ve analiz hizmetlerinden biri de çözünmüş katı madde tayinidir. Bu analizler esnasında yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan başlıca şu standartlar esas alınmaktadır:
Laboratuvarımız, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. Bunun yanı sıra modern test cihazlarını kullanarak ve dünyanın her yerinde kabul gören test yöntemlerini uygulayarak bu hizmetleri vermektedir.