Soyun temel özelliklerinden biri de alkalinitedir ve sanayide birçok süreçte işletmeler tarafından istenmediği için giderilmeye çalışılmaktadır. Suyun veya gıdanın pH seviyesi eğer 7.0 değerinin üzerinde olursa, bunlara alkali su veya alkali gıda denmektedir.
Suların alkalinite değeri, tekstil boya tekniğinde, çeşitli kimyasal süreçlerde, buhar kazanı işletmeciliğinde, biracılıkta, meşrubat üretiminde ve daha birçok sanayi kolunda, üzerinde çokça durulan bir değerdir. Kısaca alkalinite değeri, suyun asidi nötrleştirme kabiliyetidir. Genel olarak suların içinde bulunan hidroksil iyonu, karbonat iyonu ve bikarbonat iyonu, suyun alkalinitesini oluştururlar.
Sularda kimyasal bir denge kuran bu iyonların miktarı, suyun pH değerine göre azalır veya çoğalır. Suyun alkalinite seviyesinin yüksek olması birçok işletme açısından zararlıdır. Örneğin fekstil sektöründe boyama işlemlerinde kullanılan sularda yüksek miktarda bikarbonat iyonu ve karbonat iyonu varsa, kumaş üzerindeki boya kalitesi kötü etkilenir. Çünkü boya işlemi yapılırken kullanılan sıcak suda basınç kalktığı anda bu iyonlar karbondioksit gazı oluşturur ve birden sudan uzaklaşır. Bu durumda kumaş üzerinde renk dalgalanmaları (abraj) meydana gelir.
Laboratuvarımızda su ve atıksu ölçümleri kapsamında verilen ölçüm, test ve analiz hizmetlerinden biri de alkalinite tayinidir. Bu analizler esnasında yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan başlıca şu standartlar esas alınmaktadır:
Laboratuvarımız, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir.