İnsanların refah imkanları arttıkça ve ticari faaliyetler küresel boyutlara çıktıkça, madencilik ürünlerine gereksinim de aynı paralelde en üst seviyelere çıkmıştır. Maden kaynaklarının önemli bir kısmının toğrağın derinliklerinde olduğu anlaşıldığı andan itibaren araştırmalar yerin altına doğru inmeye başlamıştır. Bu araştırmalarda elbette son teknolojik imkanlar da büyük kolaylık sağlamıştır. Eskiden çok uzun zaman alan maden araştırmaları bugün çok daha kısa sürelerde yapılmaktadır. Teknolojik gelişmelerin en büyük kazancı makine sektöründe yaşanmıştır. Bu makinalar ile yerin derinliklerine çok daha hızlı, güvenli ve kolay bir biçimde ulaşılır. Maden çalışmalarında gerek duyulan makinelerin büyük bir kısmı ülkemizde üretilir.
Ülkemiz, mineral çeşitliliği bakımından dünyanın sayılı zengin ülkelerinden biridir. Ülkemizde otuzdan fazla endüstriyel mineral üretimi yapılmaktadır. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler için endüstriyel mineral varlığına sahip olmak çok önemlidir. Ancak sadece bu varlığa sahip olmak yetmemekte, bunu değerlendirmek de gerekmektedir. Son yıllarda bu gerçek daha fazla kabul edilmekte ve özellikle dış ticareti etkileyen negatiflukların önü alınmaya çalışılmaktadır.
Mineral özelliklerinin araştırılması bugün, malzeme bilimi, katı hal fiziği, analiz yöntemleri ve elektron mikroskobu gibi araç, gereç ve yöntemlerle tamamen bilimsel bir zemine oturtulmuştur. Özellikleri keşfedildikçe mineraller, bugünün refah toplumlarının vazgeçilmezi ve aynı esnada küresel ekonominin ana unsurları olmuştur.
Günümüzde endüstriyel minerallerin kullanıldığı ve toplum refahının temelini oluşturan başlıca sektörler şunlardır: renk vericiler, boya, cam, metalurji, aşındırıcılar, çimento, deterjan, ilaç, elektronik, inşaat, kağıt, kimyasallar, plastik, seramik, tarım, yapay gübreler, maden ve petrol sondajları ve yangın söndürücüler.
Endüstriyel mineraller, madencilik (tüm metaller ve kömür) faaliyetlerinin toplamından kapsam olarak çok daha büyük bir madencilik faaliyetidir.
Gözetim ve denetim kuruluşları, maden ve mineral ticaretinde, yükleme yapılan ambar, tır, vagon ve konteyner kapaklarının mühürlenmesi ve mühürlerinin açılması işlemlerine gözetimci olarak katılır.
Kuruluşumuz bağımsız ve tarafsız bir bakış açısı ile hizmet vermektedir ve müşteri talepleri, ilgili yasal düzenlemeler ve yerli ve yabancı standartlara uygun olarak faaliyet göstermektedir. Bu çerçevede maden ve mineral gözetim hizmetleri arasında müşterilerine mühürleme ve mühür açma hizmetleri de verilir.