Metalurji, metal bilimi demektir. Metalurji, cevher veya metal içeren hammaddelerden metal ve alaşımların üretilmesini, şekillendirilmesini, saflaştırılmasını ve korunmasını hedef alan bir bilim ve teknoloji dalıdır. Aynı zamanda üretilen metal ve alaşımların üretim ve kullanım ömrü içinde doğal çevreye etkileri ve üretici firmaların sorumluluklarını de dikkate alır.
Metalurji bilim dalı kısaca, metallerin ayrıştırılması, zenginleştirilmesi ve kullanım amacına uygun şekilde işlenmesi ile alakalıdır. Sanayinin çeşitli alanlarında içinde metal bulunan herşey, metalurji ile yakından alakalıdır. Metal kullanılmak suretiyle yapılan her makina aksamında, malzemenin işlenebilirliği, ısı iletkenliği, elektrik iletkenliği, dayanıklılığı ve korozyona karşı mukavemeti gibi mekanik özellikler malzeme üzerinde etkilidir. Bu özellikler metalurji biliminin kapsamına girer.
Günümüzde metalurji ve malzeme mühendisliği, organik ve inorganik esaslı doğal veya sentetik hammaddelerden, metal, seramik ve polimer esaslı malzemelere kadar, tasarım, geliştirme, üretim ve bunların özelliklerinin çeşitli sanayi alanlarında teknik gereksinimlere uyarlanmasını konu alır.
İnsanlar ilk varoluşlarından itibaren çevreleri ile etkileşimde bulunmuşlar ve çevrelerinde buldukları çeşitli malzemeleri kendi ihtiyaçları doğrultusunda kullanmışlardır. İlk insanların kullandıkları demir veya tahta malzemelerden bugün kullanılan mikroçiplere kadar her malzeme esasen metalürji biliminin çalışma alanına girmektedir. Bugün sürdürülen mühendislik çalışmaları ile sürekli yeni malzemeler geliştirir. Bunlara yapay insan dokuları ve elektronik malzemeler dahildir.
Metalurji ve malzeme mühendisliği, malzemeleri dört farklı başlık altında ele almaktadır: metaller, seramikler, polimerler ve bunların birlikte oluşturdukları kompozitler.
Otomotiv, savunma, havacılık, enerji ve haberleşme gibi sektörlerin giderek artan ihtiyaçları, üstün performansa sahip yeni malzemelerin geliştirilmesini zorunlu kılmaktadır. Bu nedenle polimerler, seramikler ve kompozitler, geleneksel metalik malzemelerin yanında yerini almıştır.
Gözetim ve denetim kuruluşları bu gelişemeler paralelinde metalürjik mamullerin yükleme öncesinde, yükleme esnasında ve sonrasında müşteri talepleri ve ilgili standartlar doğrultusunda birçok açıdan muayene, gözlem ve denetimlerini yapmaktadır.
Kuruluşumuz bağımsız ve tarafsız bir bakış açısı ile hizmet vermektedir ve müşteri talepleri, ilgili yasal düzenlemeler ve yerli ve yabancı standartlara uygun olarak faaliyet göstermektedir. Bu çerçevede maden ve mineral gözetim hizmetleri arasında müşterilerine metalürjik mamuller gözetim hizmetleri de verir.