EnglishArabicChinese (Traditional)FrenchGermanGreekItalianPortugueseRussianSpanishTurkishPersianGeorgian
Gözetim

Hasar Gözetimi

Gıda ve içecek sektörü, ülkemizin toplam ihracatı içinde yüzde 8 civarında bir paya sahiptir. Ülkemizde gıda sektöründe üretim yapan firma sayısı 35 binin üzerindedir ve oldukça büyük bir istihdam yaratmaktadır. Bu çerçevede gıda maddeleri taşımacılığı da özel uygulama gerektiren bir iştir. Birçok gıda maddesi, soğutucu (frigorifik) sisteme sahip nakliye firmaları tarafından, özel ekipman ve eğitimli personel ile taşınmaktadır. Kuru gıda, içecek ve konserve gibi gıda maddeleri, istenilen noktaya belli sıcaklarda ulaştırılmak zorundadır. Ayrıca sıcaklık kadar hijyenik bir ortamın sağlanması da gıda maddelerinin lojistiğinda çok önemli bir yerdir.

Hasar Gözetimi

Yükleme, taşıma ve boşaltma işlemleri esnasında gıda maddelerinin ezilmemesi, paketlerinin bozulmaması ve hasar görmemesi, ancak özenli bir taşıma faaliyeti ile mümkündür. Doğrudan insan sağlığı ile ilgili olduğu için gıda taşımacılığı işinin, gerekli sıcaklığın sağlandığı araçlarla, eğitimli ve bilgili personel ile ve soğuk depo gibi donanımlara sahip nakliye firmaları ile gerçekleştirilmesi gerekir.

Gıda taşımacılığında taşınacak gıda maddelerinin tek tek ve çok iyi bir biçimde tanımlanması gerekmektedir. Ayrıca yol boyunca aracın içindeki sıcaklık ve nem değerlerinin kontrol altında tutulması gerekmektedir. Taşıma faaliyetleri, titizlikle ve hijyenik koşullarda yapılmak zorundadır. Keza depolama işlemlerinin gıda maddelerinin cinsine uygun sıcaklıklarda yapılması sağlanmalıdır. Bunlara uyulmaması durumunda gıda maddelerinin hasar görmesi kaçınılmaz olur.

Yiyecek ve içecek maddelerinin bozulması ve hasar görmesi, zehirlenmelere yol açabilir ve insan sağlığına zarar verebilir. Gıda taşımacılığı hayati öneme sahip bir iş dir. Taşınacak gıda maddelerinin iyi tanımlanması, hangi sıcaklıklarda ve koşullarda lojistiği ve depolanması gerektiği, önceden ayrıntıları ile bilinmelidir. Yanlış yönlendirmeler ve plansızlık yüzünden gıda taşımacılığı kapsamında çok fazla ürün zarar görür. Bu durum sadece müşteriler için değil ülke ekonomisi için de bir kayıptır.

Bugün taşıma firmaları, dünya standartlarına uygun şekilde ve kalite belgelerine sahip olarak bu hizmetleri vermektedir ve deneyimli bir kadro ile çalışmaktadır. Yine de alıcı veya satıcı firmalar, gözetim ve denetim kuruluşlarından hasar gözetimi hizmetleri talep etmektedir. Bu hizmetler hem hasarın oluşmaması için alınması gerekli önlemlerin tespit edilmesi, hem de ortaya çıkan hasarın boyutlarının belirlenmesi açısından önemli.

Tarafsız ve bağımsız bir hizmet veren kuruluşumuz, gıda ürünleri gözetimi hizmetleri kapsamında, talepte bulunan müşterilerine hasar gözetimi hizmetleri de veriyor.