Konteynerlerin içine konulan ve taşınma esnasında hareket edebilecek özellikte olan ağır yükler, taşımanın güvenli bir biçimde yapılabilmesi için konteyner içinde paletler üzerine yerleştirilmeli ve hareket etmesi engellenmeli. Bu amaçla yükler bağlama ve germe malzemeleri kullanılmak suretiyle sabitlenir. Genel olarak bu sabitleme işlemlerine lashing denir.
Ancak lashing işlemleri sadece konteyner için söz konusu değildir. Bütün taşıma araçlarında, istiflenmiş yüklerin kayması, devrilmesi veya düşmesi riskini ortadan kaldırmak amacı ile gerekli durumlarda lashing, yani sabitleme yöntemlerine baş vurulmaktadır. Ancak ne amaçla yapılmış olursa olsun lashing işlemlerinde kullanılacak malzemeler ve araçlar, lashing yapılacak ürün ile mutlaka uyumlu olmak zorundadır.
Kısaca 2 tonluk bir kargo yükü ile 30 tonluk bir kargo yükünde kullanılacak lashing malzemeleri ve ekipmanları aynı olmamalıdır. Aksi halde dayanma gücü düşük lashing malzemesi ile yapılacak bir sabitleme işleminden beklenen yarar elde edilemez. En ufak bir sarsıntıda kargo yükü kayabilir, düşebilir ve zarar görebilir.
Kargo yüklerinin miktarları ve ağırlıkları arttıkça güvenliği sağlayacak malzemelerin ve ekipmanların da dayanma güçleri ve kapasitleri artmaktadır. Yükün güvenli lojistiği konusunda sadece dış ticaretin tarafları değil aynı esnada sigorta şirketleri de güvende olmak istemektedir. Bu nedenle gözetim ve denetim kuruluşlarından talep edilen genel kargo gözetim hizmetleri arasında lashing kontrolü de bulunmaktadır. Taşıma şirketleri tarafından gerçekleştirilen lashing işlemleri, gözetim kuruluşları denetçileri tarafından kontrol edilir ve raporlanmaktadır.
Lashing işlemleri konteyner içinde ve gemi güvertesinde olmak üzere iki şekilde yapılmaktadır. Ürünlerini en düşük maliyet ile sevketmek isteyen firmalar son yıllarda konteyner taşımacılığını tercih etmektedir. Ancak gerek konteynerlere gerekse gemi ambarlarına yüklenen malların sabitlenmesi ve lojistiği esnasında zarar görmesinin engellenmesi önemlidir.
Gemi güvertesine yüklenen yükler ise genel anlamda rüzgar, yağmur veya kar gibi hava koşullarından etkilenmeyecek yüklerdir. Ancak lashing (sabitleme) konusunda azami dikkat gerektirmektedir. Sabitleme için uygun malzemeler kullanılmazsa yükün zarara uğrama riski çok yüksektir.
Eğitimli ve deneyimli, uzman bir kadroya ve güçlü bir teknik altyapıya sahip olan kuruluşumuz, genel kargo gözetim hizmetleri kapsamında, talep eden müşterilerine lashing kontrolü hizmetleri de verir.