EnglishArabicChinese (Traditional)FrenchGermanGreekItalianPortugueseRussianSpanishTurkishPersianGeorgian
Gözetim

Radyoaktivite Ölçümü

Malzeme biliminde çeşitli metallerin kalınlık, seviye, nem ve yoğunluk ölçümlerinde radyasyondan yararlanılmaktadır. Demirve çelik ürünleri dahil bu tür metal malzemelere radyasyon uygulandığı zaman, malzemelrin içinden geçen radyasyon şiddeti azalmaktadır. Bu özellikten yararlanarak demir ve çelik yüklerin kalınlık, seviye, nem ve yoğunluk ölçümlerinde radyayon kullanışmaktadır. Bunun yanı sıra demir cevherinde ve demir esaslı mamul maddelerde, yani çelik malzemelerde hassas içerik analizleri radyoaktivite ölçümleri yapılmak suretiyle gerçekleştirilir. Bu çerçevede olmak üzere demir cevherinde X-ışınlar ve Fe-55 veya Cd-109 gibi radyasyon kaynakları kullanılmaktadır. Gözetim ve denetim kuruluşlarında radyoaktivite ölçüm hizmetleri verilir.

Radyoaktivite Ölçümü

Çeşitli radyasyon kaynakları bulunmaktadır. Örneğin alfa ışınları ince bir kağıt veya insan teni tarafından soğurulabilir. Beta ışınları, ince bir metal tabakası tarafından soğurulabilir. Gama ışınları ise daha derinlere nüfuz edebilir. Örneğin kurşun ve beton gibi yoğun malzemeler tarafından soğurulabilir. Radyasyon dozu, bir kütle tarafından, belli bir süre içinde soğurulan veya alınan radyasyon enerjisi miktarıdır.

Radyasyonun varlığı, insanların duyu organlar ile algılanamaz. Bu nedenle radyoaktivite ölçümlerinde, radyasyonu belirlemek ve miktarını ölçümek için radyasyona hassas cihazlar kullanılmaktadır. Bu cihazlar, gelen radyasyon miktarını tamamını ölçmez, sadece madde ile etkileşen kısmı ölçer. Sonuçta radyasyon, madde ile fiziksel veya kimyasal bir etkileşme girmektedir.

Radyasyon veya ışıma, yaşanan çevrenin bir parçasıdır. Zamanın başlangıcından beri hep vardır. Doğal radrasyon kaynakları, uzaydan gelen kozmik ışınlar, yerkürede bulunan radyoizotopların yaydığı gama ışınları, insan vücudunda bulunan radyoaktif elementler ve radyumun bozunması ile salınan radon gazıdır. Tuğla, beton gibi yapı malzemeleri de hafif radyasyon kaynaktır.

Demir ve çelik ürünlerinde rayoaktivite test ve analizleri, gözetim kuruluşları tarafından kendi laboratuvarlarında veya anlaşmalı akredite laboratuvarlarda gerçekleştirilmektedir. Bu test ve analizler belli bir bilgi birikimi, uzamanlık ve eğitim gerektiren çalışmalardır. Kısaca radyasyon (veya ışınım), kararsız atomların enerji ve parçacık atarak daha kararlı hale gelmesi durumudur. Atomlar çekirdeklerinde bulunan fazlalıklar yüzünden kararsız hale gelir. Kuruluşumuz güçlü bir çalışan kadrosu ve teknolojik altyapısı ile demir çelik ürünleri gözetim hizmetleri çerçevesinde işletmelerin talep etmesi durumunda, radyoaktivite ölçümü hizmetleri de vermektedir.