Ekonomi Bakanlığı tarafından 2014 yılında Uluslararası Gözetim Şirketi Statüsüne İlişkin Tebliğ (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2015/24) yayınlanmıştır. Bu tebliğin çıkarılma amacı şu konulardaki esasları düzenlemektedir:
- Dış ticarete konu olan mallarla ilgili olarak gözetim faaliyetleri yapacak kuruluşlara uluslar arası gözetim şirketi statüsü vermek
- Bu kuruluşların tabi olacağı yükümlülükleri ve koşulları bulmak
- Bu kuruluşların faaliyetlerini izlemek ve kontrol etmek
Bütün gözetim ve survey kuruluşları faaliyetlerinde, sözü edilen yönetmeliğin esaslarına sahiptir.
Yönetmelik kapsamında giren gözetim faaliyetleri esas olarak şunlardır:
- Dış ticarete konu malların kalitesinin ve miktarının kontrol edilmesi
- Bu malların depolanması, yüklenmesi, boşaltılması ve nakledilmesi esnasındaki durumunun tespiti edilmesi
- Döviz kuru ve mali koşullar dahil olmak üzere fiyatının ve gümrük sınıflandırmasının doğru yapıldığının tespit edilmesi
Kuruluşumuz, söz konusu yönetmelik çerçevesinde uluslar arası gözetim şirketi statüsüne sahip olmuştur ve ilgili yasal düzenlemeler çerçevesinde gözetim ve survey hizmetleri vermektedir.
Bu anlamda, miktar gözetimi çalışmalarında, malların yüklenmesi veya boşaltılması aşamalarında, temelde uzman enspektörler eşliğinde şu gözetimler yapılmaktadır:
- Draft survey: Deniz araçları ile taşınan ticari yüklerin, yüklenmesi ve boşaltılması esnasında, suyun kaldırma kuvveti ilkesi esas alınarak, bazı statik hesaplamalar eşiliğinde söz konusu deniz aracının taşıdığı yükün ağırlığını bulmak için yapılır.
- Ullage survey: Sıvı yük taşıyan deniz araçlarında, bazı statik hesaplamalar yapılmak suretiyle, söz konusu deniz aracının taşıdığı yükün ağırlığını bulmak için yapılır.
- Kantar gözetimi: Paketlenmiş veya dökme durumdaki yüklerin gümrük alanlarında tartılması ile yapılan ağırlık tespiti çalışmasıdır. Kamyonların yükleme veya boşaltma esnasında dolu ve boş ağırlıkları kantarlarda tartılarak elde edilen miktar kayıt altına alınır.
- Puantaj: Yükleme ve boşaltma yapmak için kullanılan araçlar ayrı ayrı takip edilir ve kayıt altına alınır. Bazen araçlar listelenerek takip edilir, bazen da araçlar tek tek fotoğraflanır.
Miktar ölçümlerinin zamanında yapılması ve büyük hassaslık ile ölçümlerin yapılması gerekmektedir. Yüklerin nakliyesinde tarafların mutabakatı açısından miktar gözetimi çakışmaları önem taşımaktadır. Bu şeklide tarafların fiziksel ve ticari riskleri ortadan kaldırılmış olmaktadır.
Kuruluşumuz tarafından genel gözetim hizmetleri kapsamında miktar gözetimi hizmetleri sağlanmaktadır.