Deniz kazalarının incelenmesi, araştırılması ve bunlara dair bildirimlerin yapılmasına yönelik esasları ve görev, yetki ve sorumlulukları inceleyip bir araya getirmek amacı ile Deniz Kazalarını Araştırma ve İnceleme Yönetmeliği yayınlanmıştır. Bu yönetmelik, ülkemiz iç sularında Türk veya yabancı bayraklı gemilerin neden olduğu deniz kazalarını ve sulara bakılmaksızın Türk bayraklı gemilerin neden olduğu deniz kazalarını kapsar. Ayrıca nerede olursa olsun devletimizi ilgilendiren deniz kazalarını ve tasarımı ya dayapımı ülkemizde yapılan gemilerin neden olduğu deniz kazalarını kapsar.
Deniz kazası demek, bir geminin faaliyetleri ile bağlantılı olarak gerçekleşen şu olaydır.
Çok ciddi deniz kazası ise, geminin tamamen zarar görmesi, can kaybı olması ve büyük boyutta çevre kirliliğine neden olması dır.
Denizcilik soruşturması çalışmaları, büyük ölçüde mesleki bilgi ve deneyim gerektiren oldukça kapsamlı bir iştir. Gözetim ve survey şirketleri, gemilerin çarpışması, oturması, yağ kirliliğine neden olması, insanların yaralanması veya ölmesi, yükün hasar görmesi veya eksilmesi gibi konularda denizcilik soruşturması hizmetleri vermektedir.
Özellikle sigorta şirketleri ve P&I klüpleri için denizcilik soruşturması sonuçları büyük önem taşırlar. Bu kuruluşlar, karar verirlerken ve potansiyel nedensellik ilişkisini kurarken sağlam kanıtlara ihtiyaç duyarlar.
Denizcilik soruşturmaları, yürürlükte olan yerli ve yabancı yasal düzenlemeler çerçevesinde gerçekleştirilir. Karmaşık ve çözülmez görünen birçok olayın soruşturulması için sağlam bilgi ve beceriye sahip olmak gerekmektedir. Soruşturma kapsamında kaza inceleme sürecinin planlanması, kazanın nasıl olduğunun anlaşılması, delillerin toplanması, insan faktörünün inceleme sürecine etkileri, neden sonuç analizlerinin yapılması, denizcilik sektörünün ve deniz kazalarının yakından bilinmesi ve bulgu ve değerlendirmelerin açık ve net olarak raporlanması gerekmektedir.
Kuruluşumuz tarafından genel gözetim hizmetleri kapsamında denizcilik soruşturması hizmetleri vermektedir