Bilhassa gıda üretimi yapan fabrikalarda ve imalathanelerde fumigasyon uygulaması, böceklenmeye ve zararlı mikroorganizmaların üremesine karşı yapılacak mücadelede en yaygın kullanılan ve tercih edilen bir ilaçlama yöntemidir. Fumigasyon uygulamasında, haşarelerden korunacak gıda maddeleri, fumigant miktarına ve türüne bağlı olarak, farklı sürelerde ve farklı koşullarda direkt olarak gaza maruz bırakılır. Bu uygulama için herşeyden önce fabrika depolarının, ambarlarının veya silolarının tamamen izole edilmiş olması ve hava giriş ve çıkışlarına kapatılmış olması gerekir.
Fumigasyon çalışmaları sayılan ortamlardaki ürünlerin, zararlı böceklerden, mantar ve bakterilerden veya virüslerden, kısaca tüm zararlı haşareden arındırılması için yapılan çalışmalardır.
Fumigasyon yöntemi ile ilgili olarak ithalat ve ihracat işlemlerine konu olan gıda maddelerinde ve tarım ürünlerinde, bütün dünyada geçerli olan bazı uluslar arası standartlar bulunmaktadır. Bu standartlar bir yandan zararlı haşareler ve mikroorganizmaların neden olduğu hasarları ortadan kaldırmayı amaçlarken, bir yandan da söz konusu zararlı haşareler ve mikroorganizmaların yayılmasının önüne geçmeyi amaçlamaktadır. Hangi ülkenin gümrüğünde olursa olsun bu şekilde haşere ve mikroorganizmalar bulaşmış ürünlere gümrüklerde el konulabilir ve imha edilebilir.
Gümrüklerde, birçok ürün çeşidi için uluslar arası standartlarda fumigasyon uygulanması aranmaktadır. Uluslararası gıda ve bitki karantinası ile ilgili yasal düzenlemelere göre fumigasyon işlemi uygulanmamış ürünlerin ihracatı yasaktır. İhracatı yapılan ürünlerin fumigasyon belgesi, gümrüklerde mutlaka istenir ve kontrol edilir. Gerekli durumlarda ürün örnekleri alınarak incelenir. İhracat işleminde ürünlerin çıkış gümrüğünde bu konu gözden kaçmış olsa bile, karşı ülkenin gümrüğünde yapılacak denetimler ile durum mutlaka anlaşılır. Fumigasyon belgesi olmayan ürünler, gümrük görevlileri tarafından genelde imha edilebilir.
Uluslararası gözetim ve denetim kuruluşları, fumigasyon hizmetleri kapsamında hem fumigasyon hizmetleri vermekte, hem de işletmelere fumigasyon belgesi düzenlemektedir.
Kısaca fumigasyon hizmetleri, çeşitli bitkisel ve hayvansal kaynaklı ürünler ile diğer gıda maddelerini, zararlı etmenlerden arındırmak ve bu etmenlerin tahribatını ve ürün kaybını önlemek için yapılan bir ilçalama yöntemidir.
Kuruluşumuz, gözetim hizmetleri kapsamında, fumigasyon işlemleri konusunda da uzman bir kadroya sahiptir. Bu çerçevede, talep eden işletmelere fabrika fumigasyonu hizmetleri de verilir.