EnglishArabicChinese (Traditional)FrenchGermanGreekItalianPortugueseRussianSpanishTurkishPersianGeorgian
Gözetim

Fumigasyon Hizmetleri

Tarımsal ürünlerde zararlı böcekler ve mikroorganizmalara karşı özellikle yirminci yüzyıl başlarından itibaren sürdürülen kimyasal savaş yöntemlerine fumigasyon adı verilmiştir. Bugün de büyük ihtiyaç duyulan ve etkili bir biçimde başvurulan bu yöntem ilk örneklerinden bugüne büyük bir değişim göstermiştir.

fumigasyon-hizmetleri

Fumigasyon hizmetleri, her türden böceklerin çeşitli gelişme dönemlerinde, örneğin yumurta, larva, pupa ve ergen dönemlerinde uygulanmaktadır. Ayrıca mantar, bakteri ve nematod gibi tarım ürünlerine zarar veren mikroorganizmaları yok etmek için de fumigasyon yöntemi etkili olmaktadır.

Genelde fumigasyon uygulamasında, bütün bu sayılan hastalık yapıcı zararlı unsurları yok etmek için, kapalı bir ortamda, belli bir ısı ve nemde, belirlenmiş miktarda fumigant verilmekte ve belli bir süre ortamda tutulmaktadır. Fumigantlar, katı, sıvı veya gaz formlarında olan zehirli kimyasal maddelerdir.

Halk arasında fumigasyon uygulaması gazlama veya dumanlama olarak tanımlanır. Bu yöntem, hayvansal veya bitkisel ürünler başta olmak üzere çeşitli ortamların, zararlı böceklerden ve mikroorganizmalardan arındırılması için uygulanmaktadır.

Fumigasyon hizmetlerinin bu kadar önemli olmasında şu faktörler etkili olmuştur:

  • Üzerinde zararlı bulunan ürünlere doğrudan uygulanabilen bir yöntemdir.
  • Uygulandığı zaman kendiliğinden yayılma yeteneği çok yüksektir. Ürünlerin en uç noktalarına kadar yayılabilir ve homojen olarak dağılabilir.
  • Ürünlerde bıraktığı kalıntı ve koku miktarı, kabul edilebilir sınırlar içinde kalır.
  • Başka zararlılarla mücadele yöntemlerine göre uygulanması daha düşük emek ve maliyet gerektirir.
  • Zararlıların bütün biyolojik evrelerinde etkili bir yöntemdir.

Fumigasyon hizmetlerinin verildiği başlıca alanlar şunlardır: boş veya dolu ambarlar, depolar, gemiler, konteynerler, fabrikalar ve bir çadır altında paletli veya çuvallanmış durumda bekletilen ürünler.

Fumigasyon uygulaması için belirlenmiş uluslar arası standartlar bulunmaktadır. Özellikle gümrüklerde birçok üründe uygulaması aranan bir işlemdir. Dış ticaret işlemlerinde gümrüklerde belli ürünler için fumigasyon belgesi aranmakta ve fumigant örnekleri kontrol edilmektedir.

Fumigasyon hizmetleri standartlara uygun bir biçimde uygulanarak, zararlılara karşı ekolojik, etkin ve ekonomik bir mücadele yapılmış olmaktadır. Bu bir anlamda zararlılara karşı kimyasal bir savaştır.

Fumus sözcüğü Latincede gaz ve duman anlamını taşımaktadır. Bu kökten türeyen fumigatus ifadesi ise dilimize fumigasyon olarak yerleşmiştir. Ancak fumigasyon’un ilk uygulaması, o dönemde sarayların ve evlerin güzel kokması için bitki köklerinin ve bitki karışımlarının yakılması şeklinde olmuştur. Çeşitli otlar kullanılmak suretiyle ortamdaki kötü kokuların giderilmesi ve ortamın güzel kokması sağlanmıştır.

Ancak bugünkü anlamda tarımsal faaliyetlerde zararlılarla mücadelenin ilk örnekleri 1800’lü yıllar biterken olmuştur. O tarihte bu amaçla karbon sülfür kullanılmıştır. Daha sonraları klorpiktin, etilen oksit ve methyl bromid gibi fumigantlar kullanılmıştır. Bugünse çok daha etkili kimyasal maddeler kullanılmaktadır.

Kuruluşumuz fumigasyon hizmetleri kapsamında başlıca şu hizmetleri vermektedir:

  • Yükleme sonrası gemi ambar fumigasyonu
  • Yükleme sonrası konteyner fumigasyonu
  • Yükleme sonrası vagon fumigasyonu
  • Boş / dolu antrepo fumigasyonu
  • Boş / dolu silo fumigasyonu
  • Çadır altı fumigasyonu
  • Fabrika fumigasyonu