Denetim hizmetleri, ithalat ve ihracat işlemlerinde ticarete konu olan bir malın, satış sözleşmesinde kararlaştırılan miktar, kalite, paketleme, ambalajlama, etiketleme, yükleme, gönderim ve teslim zamanı gibi birçok açıdan uygun durumda olup olmadığının, bağımsız ve tarafsız hizmet veren kuruluşlar tarafından tespit edilmesi çalışmalarıdır. Bu çalışmalar malların çıkış noktasında gönderim öncesi yapılabileceği gibi, malların varış noktasında da yapılır
Ülkemizde gözetim ve denetim hizmetleri, 1975 yılına kadar Ticaret Odaları, Ticaret Borsaları Birliği ve Sanayi Odaları tarafından verilmiştir. 1975 yılında yapılan bir düzenleme ile, uluslar arası gözetim kuruluşlarının tayin ve tespit işleri, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından üstlenilmiştir. Bakanlık 1977 yılında, 60 ülkeden uluslar arası gözetim kuruluşları, kontrol kuruluşları ve laboratuvardan oluşan bir liste yayınlamıştır. Bu listede o tarihte ülkemizde sadece iki kuruluş vardı: Maden Tetkik Arama Enstitüsü Laboratuvarlar Daire Başkanlığı ve Deniz Survey Bürosu.
1983 yılında bu görev Hazine ve Dış Müsteşarlığı’na devredilmiş ve ülkemizden 15 kuruluş listeye katılmıştır. 1989 yılında ise bu sayı 42’ye ulaşmıştır.
Bugün için uluslar arası gözetim kuruluşları konusunda yürürlükte olan yasal düzenleme, 2006 yılında Ekonomi Bakanlığı tarafından yayınlanan Uluslararası Gözetim Şirketleri Statüsüne İlişkin Dış Ticarette Standardizasyon Tebliği’dir. 2007 tarihi itibariyle ülkemizde uluslar arası gözetim şirketi statüsü ile faaliyet gösteren kuruluş sayısı 121’dir.
Sevkiyat öncesi denetim, yapılan gönderimın kalitesini kanıtlayan en etkin denetim şeklidir. Normal koşullarda gönderim öncesi denetim çalışmalarının yapılması için üretim çalışmalarının tamamen bitmiş olması ve malların en azından yüzde 80’inin ambalajlanmış olması gerekir. Denetim esnasında kontrol edilecek örnekler, genelde AQL (acceptable quality level) standardına göre gelişigüzel seçilmektedir. Bu standart, kabul edilebilir hata düzeyini ifade eder.
Doğal olarak ürün özelliklerine bağlı olarak her üründe ortaya çıkabilecek hatalar ve boyutları birbirinden farklıdır. Denetim çalışmaları, ürünlerin çeşidi, kullanım amacı, özellikleri ve başka nitelikleri esas alınarak belli kriterler çerçevesinde sürdürülür. Genel olarak gönderim öncesi denetimler şu çalışmaları kapsar: miktar, paketleme, işçilik, işaretleme, yerinde testler, müşterilerin özel gereksinimleri, ürün özellikleri, işaretleme ve etiketleme.
Kuruluşumuz, birçok denetim hizmetleri arasında talep eden müşterilerine gönderim öncesi denetim hizmetleri de sunabilmektedir.