EnglishArabicChinese (Traditional)FrenchGermanGreekItalianPortugueseRussianSpanishTurkishPersianGeorgian
Gözetim

Hasar Kontrolü

Ülkelerin ekonomik olarak büyümelerinde, uluslar arası gözetim ve denetim kuruluşlarının katkıları çok fazladır. Bir ülkeninin dış ticareti çok sayıda resmi ve özel kuruluşun katılımı ile gerçekleşir ve bu anlamda uluslar arası gözetim ve denetim kuruluşları ciddi bir işleve sahiptir. Bu kuruluşara duyulan ihtiyaçlar giderek artmaktadır.

Hasar Kontrolü

Uluslararası gözetim ve denetim kuruluşlarının başlıca görevi, farklı ülkelerdeki satıcı ve alıcı firmalar arasında problem yaşanmamasını temin etmek, yine de ortaya çıkacak anlaşmazlıklar olursa bunları çözmek olarak açıklanabilir. Gözetim ve denetim çalışmaları ile, ticarete konu olan mallar alıcıya teslim edilirken, satış sözleşmesinde öngörülen kalite, miktar, paketleme, ambalajlama, etiketleme koşullarının ve bu malların yükleme, taşıma ve teslim zamanı gibi koşulların ne kadar yerine getirildiği tesbit edilmektedir. Bu hizmeti veren uluslar arası gözetim ve denetim kuruluşları, bağımsız ve tarafsız olarak hizmet veren kuruluşlardır. Faaliyetleri Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenmekte ve kuruluşlar bu bakanlık tarafından onaylanmaktadır.

Ülkemizde faaliyet gösteren uluslar arası gözetim ve denetim kuruluşları, ülkemizde veya yabancı ülkelerde bulunan resmi veya özel kuruluşlardan ve şirketlerden hizmet talebi almaktadır ve talebin içeriğine bağlı olarak çeşitli şekillerde yerine getirilmektedir. Örneğin malların üretim öncesi test ve miktar kontrollerinden, üretimi tamamlanan malların miktarı, özellikleri, paketlenme koşulları, belirlenen taşıma aracına yüklenmesi ve gönderimın detaylarına kadar birçok konuda gözetim ve denetim hizmetleri sağlanmaktadır. Hatta talep edilmişse bütün tahliye aşamaları gözlenir.

Bu kapsamda olmak üzere malların hasar kontrolleri de yapılmaktadır. Bu yönde yapılacak denetimleri, denetim talebinin özellikleri belirlemektedir. İşletmelerin talepleri yükleme işlemleri esnasında hasar tespit çalışmaları olabileceği gibi, malların gönderimı süresinde hatta tahliye işlemleri esnasında hasar kontrolleri talep edilmiş olabilir. Bu çalışmalar esnasında belirlenen negatifluklar günlük olarak raporlanır, çalışma tamamlandığında ise genel bir rapor düzenlenir.

Gözetim ve denetim kuruluşlarının ihracatçı firmalara sunduğu en büyük fayda, ihracat yapılan ülkelerdeki alıcılara karşı, gönderilen mallarının hasarlı olup olmadığının ve kalite açısından sorunlu olup olmadığının belirlenmiş olması ve bu şekilde kendilerini yasal açıdan savunabilir duruma ggetirebilmeleridir.

Kuruluşumuz, birçok denetim hizmetleri arasında talep eden müşterilerine hasar kontrolü hizmetleri de sunmaktadır.