Uluslararası gözetim ve denetim kuruluşları tarafından, bir malzemenin erime akışkanlığını tayin testleri, daha çok granül durumdaki hammadelerin karakteristiğini tespit etmek amacı ile yapılmaktadır. Malzemenin belli bir yük ve sıcaklık altında ve belli bir zaman dilimi içinde eriyerek gösterdiği akma miktarı, akışkanlık testleri ile hsaplanır. Bu şekilde malzemenin işlenmesi veya depolanması esnasında hammaddenin göstereceği davranış test ortamında simule edilmekte ve uygun olup olmadığı tespit edilmektedir.
Akışkanlık konusu, taşıma araçlarına yüklenen sıvı yüklerin, taşınma esnasındaki aerodinamik özellikleri ile de yakından alakalıdır. Özellikle yüksek hızla hareket eden kamyon, TIR veya tren gibi kara ulaşım araçları hava yüklerine maruz kalmaktadır. Burada en önemli konu yükün kararsız olmasıdır. Bu araçlar, aerodinamik taşıma yüzünden yeri sıkı kavramada sorun yaşarlar. Ayrıca aracın yüzeyinde oluşan hava girdapları titreşim yaratır ve aracın kontrolünü zora sokar. Deniz taşıma araçları, özellikle tankerlerde de benzer problemler yaşanır. Dalgalı denizlerde tankerlerin su içinde kalan kısımlarında hidrodinamik hareketler, su üzerinde kalan kısımlarında ise aerodinamik hareketler oluşur ve yükün dengesinde kara araçlarındaki duruma benzer kararsızlık oluşur.
Bu noktada taşınan yüklerin akışkanlık durumunun bilinmesi ve tankların dolumunda bu özelliklere dikkat edilmesi gerekmektedir. Akışkanlık testleri bu açıdan önemli olmaktadır. Akışkanların temel özelliği akıcı olmalarıdır. Genel olarak sıvılar ve gazlar akışkan maddelerdir. Akışkanların aerodinamik testlerinde başlıca şu özellikler dikkate alınmaktadır: yoğunluk, sıcaklık, viskozite, sıkıştırılabilme ve ısıl özellikler.
Bir akışkan içinde, bütün moleküller sürekli titreşim halinde olur. Bu akışkan ile temasta olan herhangi bir katı yüzey, moleküller tarafından devamlı sıkıştırılır. Bu sıkıştırmanın şiddeti, akışkanın statik basıncıdır. Bunun yanında moleküllerin devamlı hareketleri, bir kinetik enerji oluşturur ve akışkanın sıcaklığı artar. Yoğunluk, belli bir hacim içinde bulunan madde miktarıdır. Akışkanların içinde yoğunluk, moleküllerin hareketine bağlı olarak değişir. Viskozite ise akışkanın yapışkanlığını veya kıvamını ifade eder. Bir başka ifadeyle vizkozite, akışkan tabakaların birbirleri üzerinde kaymalarına karşı gösterdikleri dirençtir. Akışkanların ısıl özellikleri ise şunlardır: akışkanın belli bir hacimdeki özgül ısısı, belli bir basınç altında özgül ısısı, bu iki özgül ısının birbirlerine oranı ve gaz sabiti.
Kuruluşumuz, birçok denetim hizmetleri arasında talep eden müşterilerine akışkanlık testi hizmetleri de sunulur.