EnglishArabicChinese (Traditional)FrenchGermanGreekItalianPortugueseRussianSpanishTurkishPersianGeorgian
Belgelendirme

RoHS Belgelendirme Sistemi İşletmelere Ne Fayda Sağlar?

RoHS Belgelendirme Sistemi, bugünün global dünyasında sadece Avrupa Birliği ülkelerinde değil dünyanın her yerinde kabul görmektedir. Buna rağmen Avrupa Birliği ülkelerine gönderilecek elektrikli ve elektronik cihazların ve ekipmanların güvenli olması açısından sistemin önemi daha büyüktür. İşletmelerin mutlaka bu yöndeki yasal düzenlemeleri bilmeleri ve üretim süreçlerini bu yönde geliştirmeleri gerekmektedir. Bu yapıldığı takdirde ürünlerde insan sağlığı ve çevrenin korunması bakımından tehlikeli kimyasal maddelerin kullanımı sınırlanmış olacak ve işletmenin tüketici güven endeksi yukarılara çıkmış olacaktır.

RoHS Belgelendirme Sistemi İşletmelere Ne Fayda Sağlar?

İşletmelerin RoHS belgesi almak istemeleri haline atılacak ilk adım akredite laboratuvarlarda gerekli ürün testlerinin, ölçümlerinin ve analizlerinin yaptırılmasıdır. Bu çalışmaların sonuçları bir teknik dosyada saklanmak zorundadır. Teknik dosya olmadan RoHS belgesi alınamaz.

İşletmelerin bu yöndeki çabaları insan sağlığı kadar, doğal çevre için de çok önemlidir. RoHS kriterlerini taşımayan elektrikli ve elektronik atıkların uzun süre toprak ile temas etmesi, toprağın besleyici değerlerini yok etmektedir. Bu atıklar aynı esnada havaya karışmakta ve asit yağmurları şeklinde toprağa geri dönmektedir. RoHS kapsamına giren ağır metaller yeryüzünde kalıcı tahribata yol açmaktadır. Bu bakımdan RoHS belgesi almak her açıdan faydalı bir çalışmadır.

Bu esaslardan yola çıkan sorumluluk sahibi işletmeler, bir belgelendirme kuruluşuna başvurarak kendilerine RoHS belgesi verilmesini talep edebilirler. RoHS belgesinin işletmelere sağladığı avantajlar şu şekilde sıralanabilir:

  • İnsan sağlığına ne kadar önem verdikleri kanıtlanmış olmaktadır.
  • Doğal çevrenin korunmasına duyarlı oldukları ve çevre koşullarına zarar vermeden üretim yaptıkları kanıtlanmış olmaktadır.
  • Kullanım ömürleri tamamlanmış ürünlerin atık yolu ile geri kazanımını mümkün kılacak üretim yaptıkları kanıtlanmış olmaktadır.
  • Belge kapsamına giren tehlikeli kimyasal maddelerin etkileşiminin, üretim esnasında minimum seviyeye indirildiği kanıtlanmış olmaktadır.
  • İşletmenin saygınlığı ve rekabet gücü yükseltilmiş olmaktadır.

Ülkemizde de 2008 yılında Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından çıkarılan Elektrikli ve Elektronik Eşyalarda Bazı Zararlı Maddelerin Kullanımının Sınırlandırılmasına Dair Yönetmelik (EEE Yönetmeliği) uygulamada etkili, basit ve uygulanabilir koşullar getirmektedir.

Kuruluşumuz, eğitimli ve deneyimli bir çalışan kadrosu ile RoHS Belgelendirme Sistemi belgelendirme hizmetlerini vermektedir.