EnglishArabicChinese (Traditional)FrenchGermanGreekItalianPortugueseRussianSpanishTurkishPersianGeorgian
Belgelendirme

HACCP Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları Sistemi Belgelendirme Süreci Nasıldır?

HACCP Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları Sistemi, gıda ve gıda ambalajı sektörlerinde çalışan işletmelerin, tüketici sağlığı ve hijyen bakımından önem taşıyan ve tehlikeli görülen kritik noktaları tespit etmelerini ve bunların çok sıkı denetlenmesini öngören bir sistemdir. Bu işletmeler HACCP standardının kriterlerine uygun faaliyet göstemeleri ve bunda süreklilik sağlamaları durumunda, bağımsız, tarafsız ve akredite bir belgelendirme kuruluşuna başvurarak kendilerine HACCP belgesi düzenlenmesini talep edebilirler. Ancak bu belgenin hak edilebilmesi için belgelendirme kuluruluşun yapacağı denetimlerden başarılı bir biçimde geçmeleri gerekmektedir. Belgelendirme çalışmaları yapan bir kuruluşlar, bu faaliyetlerini yerli ve yabancı akreditasyon kuruluşlarından aldığı yetkiye dayanarak sürdürmektedir.

HACCP Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları Sistemi Belgelendirme Süreci Nasıldır?

Genel olarak gıda imal eden firmalar, gıda tedarikçi firmaları, toptancılar, paketleme ve ambalaj malzemeleri imal eden firmalar, tohum ve yem imal eden firmalar, çiftçiler, katkı malzemesi imal eden firmalar, taşıma, depolama ve dağıtım hizmeti veren firmalar ve gıda zincirine dolaylı yollardan katılan firmalar HACCP belgesi alabilirler.

Geleneksel kalite anlayışında, tüketicilere sunulan bütün gıda maddelerinin ancak küçük bir miktarı test ve analiz edilebilmektedir. Bu ise insan sağlığı açısından yeterli olmamaktadır. Oysa bir tedarik zinciri üzerinde yer alan ve üretim süreçlerine dahil olan bütün halkaların sistematik bir biçimde ele alınması, gerekli test, muayene ve analizlerden geçirilmesi daha önemlidir. HACCP Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları Sistemi standardı bu bakımdan işletmelere sistematik bir yaklaşım getirmektedir.

HACCP standardı, işletmede tehlike analizlerinin yapılmasını, kritik kontrol noktalarının tespit edilmesini, insan sağlığı için riskli olabilecek sınır değerlerin belirlenmesini, üretim aşamalarında kritik kontrol noktalarının izlenmesini, sistemin etkili bir biçimde işlemesini, denetlenmesini ve bütün bu süreçlerin yazılı hale getirilmesini kapsayan bir yapı oluşturmaktadır.

Bu bakımdan HACCP istemi, doğrudan kaliteli üretim yapmaya odaklanmamakta, ürün güvenliğini sağlayarak kaliteyi yükseltmeyi hedeflemektedir. Kısaca sistem kalite kontrol yerine, önleyici yaklaşım uygulanmasını esas almaktadır.

Bu sistem uluslar arası alanda tanınan bir sistem olduğu için HACCP belgesine sahip olmak, işletmeye dünya genelinde rekabet imkanı ve saygınlık kazandırmaktadır.

Kuruluşumuz HACCP Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları Sistemi’ni kuran ve yöneten işletmelere deneyimli ve eğitimli bir çalışan kadrosu ile belgelendirme hizmetleri vermektedir.