EnglishArabicChinese (Traditional)FrenchGermanGreekItalianPortugueseRussianSpanishTurkishPersianGeorgian
Belgelendirme

CE Belgesi Sistemi Belgesi Nedir?

CE işaretleme sisteminin en temel özelliği, üretici firmanın hazırlayacağı teknik dosyadır. Bu teknik dosya içine, ürün üzerine CE işaretinin konulmasına yönelik olarak, örneğin risk analizleri, yapılan test sonuçları, uygunluk beyanı, ürünün kullanım kılavuzu ve diğer bütün belgeler yer alır. Bu teknik dosya hazırlanmadan ürünlerin üzerine CE işareti konulması olası değildir.

CE Belgesi Sistemi Belgesi Nedir?

Ürünlerin CE belgesi olduğunu ifade eden ve bunu resmiyete döken doküman ise uygunluk beyanıdır. Uygunluk beyanı, düşük riskli ürünlerde üretici firma tarafından veya yetkili temsilcisi tarafından hazırlanır. Yüksek riskli ürünlerde ise bu beyan onaylanmış kuruluşun yapacağı test ve kontroller sonrasında hazırlanan doğrulama raporuna dayanılarak düzenlenir. Neticede uygunluk beyanı belgesinin, mutlaka üretici firma tarafından imzalanması gerekmektedir.

Uygunluk beyanı, CE işareteleme sistemi belgesi niteliğindedir ve üzerinde şu bilgilerin bulunması gerekir:

  • Beyanı düzenleyen üretici firmanın veya yetkili temsilcisinin unvanı ve açık adresi
  • Doğrulama işlemi bir onaylanmış kuruluş tarafından yapılmışsa bu kuruluşun unvanı
  • Ürünün adı, çeşidi, model numarası, grup veya seri numarası ve parça numaraları gibi uygunluk beyanı verilen ürünü tamamlayan bilgiler

Hazırlanan teknik dosyada, ürünlerin tasarım bilgileri, üretim yöntemleri ve üretim çalışmalarını açıklayan operasyonel bilgiler de bulunabilir. Bu bilgiler, ürünlerin ilgili yasal düzenlemelerde yer alan temel gerekliliklere uygun olduğunu göstermektedir. Bu temel gereklilikler, ürünlerin taşıdığı risklerin bir sonucudur. Risklerin doğru tespit edilmesi için yapılan risk analizlerinin yazılı sonuçları teknik dosyada olmak zorundadır.

Teknik dosyada, açıkça tanımlanmış bir biçimde, üretimde dikkate alınan standartlar ve varsa başka ulusal standartlar da yer almalıdır.

Yukarıda da açıklandığı gibi uygunluk beyanı belgesi, teknik dosyada bulunması gereken en önemli belgedir ve gerekli durumlarda derhal sunulmak üzere hazır olmalıdır. Makinalar, Asansörler, Patlayıcı Ortamlarda Kullanılan Ekipmanlar, Gaz Yakan Aletler, Gezinti Tekneleri ve Yüksek Hızda Ray Sistemleri direktifleri gibi bazı direktiflerde uygunluk beyanının, ürüne eşlik etmesi bir zorunluluktur.

Son bir nokta olarak uygunluk beyanı, orijinal dilde olmalıdır. Ayrıca ürünün kullanılacağı ülkenin resmi dilinde de olmak zorundadır.

Kuruluşumuz, ürünlerinin üzerine CE işareti koyacak işletmelere deneyimli ve eğitimli bir çalışan kadrosu ile hizmet vermektedir.