İşçi sağlığı ve iş güvenliği çalışmaları, işletmelerde işin yapılması esnasında ortaya çıkan ve çalışanların sağlığına zarar veren koşullardan korunmak ve çalışanlar için daha uygun koşullarda bir çalışma ortamı yaratmak için yapılan sistemli çalışmalardır. Bu kapsamda yürütülen çalışmaların üç temel hedefi bulunmaktadır. Birincisi çalışanları iş kazalarından ve meslek hastalıklarından korumaktır. İkincisi sağlıklı bir iş gücü yaratarak işletmede üretim güvenliğini sağlamaktır. Üçüncüsü ise iş kazaları yüzünden işletmenin göreceği zararları önlemek ve işletme güvenliğini sağlamaktır.
İşletmelerde karşılaşılan kazaların yüzde 88’ini, çalışanların güvensiz ve tehlikeli davranışları ile kendini göstermektedir. En fazla karşılaşılan güvensiz ve tehlikeli davranışlar şunlardır:
Tehlike, çalışma ortamında bulunan herhangi bir unsurun zarar verme potansiyelidir. Risk ise bu tehlikenin yarattığı ölüm, yaralanma veya sakatlanma durumunun meydana gelme olasılığıdır.
Ülkemizde de işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda işletmelerin esas aldığı yönetim sistemleri şunlardır:
OHSAS 18801 standardı, bir Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO) standardı değildir. Buna rağmen dünya genelinde çok büyük bir kullanım alanı bulmuştur. Bu standart ilk olarak 2001 yılında Türk Standartları Enstitüsü tarafından kabul edilmiş ve yayınlanmıştır.
OHSAS 18801 standardı işletmelerde, çalışanların (bunlara geçici işçiler ve taşereon firma çalışanları da dahildir), ziyaretçilerin ve çalışma ortamında bir biçimde bulunan herkati sağlık ve güvenliğini etkileyen ya da etkileme ihtimali bulunan bütün koşulları kapsamaktadır. İşletmeler bu yönde bir politika oluşturmak, uygulamak ve iş güvenliği risklerini yönetmek için OHSAS 18001 standardını kullanmaktadır.
Kuruluşumuz OHSAS 18001 İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Yönetim Sistemi’ni kuran ve yöneten işletmelere belgelendirme hizmetleri vermektedir.