ISO/TS 16949 Otomotiv Kalite Yönetim Sistemi standardını işletmelerinde kuran ve yöneten otomotiv sektöründeki ana firmalar ve yan sanayi firmaları, akredite bir belgelendirme kuruluşuna başvurarak denetimlerden geçmeyi ve kendilerine ISO/TS 16949 belgesi verilmesini talep edebilirler. Belgelendirme kuruluşları bu hizmetleri, yerli veya yabancı bir akreditasyon kuruluşundan aldıkları yetkiye dayanarak, bağımsız ve tarafsız bir şeklide vermektedir.
ISO/TS 16949 standardının uygulamasında her işletmenin göz önünde tutması gereken belli aşamalar bulunmaktadır. Herşeyden önce standardın maddeleri, en üst kademeden en alt kademeye kadar bütün çalışanlar tarafından bilinmeli ve içeriği anlaşılmış olmalıdır. İşletme üst yönetim ile birlikte şirketin stratejisi hazırlanmış olmalıdır. Bu sistemin öncelikli sorumluluğu, bir kalite yönetim sistemi olarak üst yönetimdedir. Süreçlere başından itibaren üst yönetim dahil olmak zorundadır. Arkasından her kademedeki yöneticilerin, bazı örnek uygulamalar eşliğinde sistem eğitimini almış olmaları gerekmektedir.
Bundan sonraki adımda sistem el kitabının hazırlanmış olması gerekiyor. Bu dokümanda işletmenin amacı yer alır. İşletme neden bu işi yapmaktadır, hedefleri nedir, amaçları nedir, standardı nasıl uygulamaktadır ve faaliyetlerini nasıl gerçekleştirmektedir gibi konular bu dokümanda yer alır.
İşletme sistem el kitabını destekleyecek diğer dokümanları da hazırlamak zorundadır. Bu dokümanlarda basit bir biçimde, çalışanların hangi faaliyetleri yaptıkları, bunları hangi sırada ve hangi standarda göre yaptığı açıklanır.
Artık sistem uygulamaya hazırdır. Uygulamada temel nokta eğitim ve iletişimdir. Uygulama süresince bütün çalışanlar, süreçlere göre çalışır ve yapılan her iş kayıt altına alınır.
Bu aşamada artık işletme, belgelendirme kuruluşunun denetimlerine hazırdır. Belgelendirme kuruluşu tarafından önce dokümantasyon üzerinden ön tetkik çalışmaları yapılır. Bu çalışmanın amacı, standarda uymayan uygulamaları ve majör nitelikteki uygunsuz alanları tespit etmektedir. Bu şekilde işletmeye, asıl belgelendirme çalışmalarından önce düzeltici faaliyetler için zaman kazandırılmış olur. Belgelendirme çalışmalarının ikinci aşaması yerinde tetkiklerdir. Bu çalışmada işletmenin yönetim sistemi iş üzerinde gözden geçirilmekte ve belgelenme için hazır olup olmadığı tespit edilmektedir.
İşletme ISO/TS 16949 Otomotiv Kalite Yönetim Sistemi belgesi aldıktan sonra da her yıl, standardın gerekliliklerini yerine getirmediğini takip etmek amacı ile ara denetimler geçirmek zorundadır.
Kuruluşumuz bu sistemi uygulayan işletmelere ISO/TS 16949 Otomotiv Kalite Yönetim Sistemi belgelendirme hizmetleri vermektedir.