Üretim ve hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren işletmeler, kalitelerini güvence altına almak, karşılaşılması muhtemel problemleri bir daha ortaya çıkmayacak şekilde çözmek ve müşteri memnuniyeti yaratmak amacı ile işletmelerinde ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi’nin uygulamaktadır. Dolayısıyla bu sistem esasen ürün için değil mal ve hizmetin üretildiği işletme için uygulanan bir sistemdir.
ISO 9001 standardı, müşterilere belli bir kaliteyi sunabilmek için gerekli asgari koşulları tanımlamaktadır.
ISO 9001 standardı, Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO) tarafından geliştirilen bir standarttır. Farklı ülkelerde veya bölgelerde geliştirilen farklı standartlar ticari ilişkilerde zaman zaman teknik bir engel olarak tarafların karşısına çıkınca, yanlış anlaşmaları önlemek amacı ile ve herkes tarafından kabul gören ve uluslar arası geçerliliği olan standartların geliştirilmesi bir zorunluluk olmuştur. ISO bu gerekçe ile ISO 9000 Kalite Yönetim Ssistemi standartlar dizisini hazırlamıştır ve bu standartlar 30 yıldan fazla bir süredir dünyada en fazla ilgi gören ve en fazla uygulanan uluslar arası standart olmuştur.
Uygunluk değerlendirme ve belgelendirme kuruluşları tarafından ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi standardını uygulayan işletmelerin talep etmesi durumunda denetim çalışmaları yapılmakta ve işletmede etkili bir kalite yönetim sisteminin kurulduğu ve işletildiği kanısına varılırsa ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi düzenlenerek işletmeye teslim edilmektedir.
ISO 9001 belgesi, işletmenin üst yönetiminin, uluslar arası alanda kabul gören bir yönetim sistemine uygun bir yönetim anlayışına sahip olduğununun, işletmenin ürettiği ürün veya hizmetlerin bu anlayışa uygun şekilde üretildiğinin ve dolayısıyla işletmenin ürün ve hizmet kalitesinde sürekliliğin sağladığının bir güvencesi olmaktadır.
Kısaca işletmenin aldığı ISO 9001 belgesi, etkin bir Kalite Yönetim Sistemi’nin varlığını kanıtlayan bir standarttır. İşletme bu standardın koşulları sağlamamışsa bu belgeyi alamaz. Elinde ISO 9001 belgesi olan bir işletme, üretilen ürün ve hizmetlerin uluslar arası geçerliliği olan bir standarda uygun olarak üretildiğini kanıtlamış olmaktadır.
Uluslararası Standartlar Örgütü’nün merkezi İsviçre’nin Cenevre şehrindedir ve dünya üzerinde 160 civarında ülke bu kuruluşun üyesidir. Uygunluk değerlendirme ve belgelendirme kuruluşlarının ISO 9001 belgesi düzenleyebilmeleri için yerli ve yabancı akreditasyon kuruluşlarından akredite olmaları gerekmektedir. Ülkemizde akreditasyon yetkisi TÜRKAK’a verilmiştir.
Kuruluşumuz, güçlü bir teknolojik altyapı ve çalışan kadrosu ile ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi belgelendirme hizmetlerini vermektedir.