EnglishArabicChinese (Traditional)FrenchGermanGreekItalianPortugueseRussianSpanishTurkishPersianGeorgian
Belgelendirme

ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Belgesi Nedir?

İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda yayınlanmış çeşitli yönetmelikler bulunmaktadır. Örneğin, işyerlerinde acil durumlar hakkında yönetmelik, iş sağlığı ve güvenliği risk değerlendirmesi yönetmeliği, iş ekipmanlarının kullanımında sağlık ve güvenlik şartları yönetmeliği, işyeri bina ve eklentilerinde alınacak sağlık ve güvenlik önlemlerine ilişkin yönetmelik ve iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri yönetmeliği bunlardan birkaçıdır.

ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Belgesi Nedir?

Bütün bu yasal düzenlemelerde, yapılan işin özellikleri, bu işin yapılması esnasında kullanılan veya ortaya çıkan maddeler, kullanılan iş ekipmanları, üretim yöntem ve şekilleri ve çalışma ortamının koşulları gibi unsurlar dikkate alınarak işyerleri için tehlike sınıfları belirlenmiştir. Tehlike sınıfları az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli olarak belirlenmiştir.

Bütün işletmeler, çalışma ortamlarında iş sağlığı ve güvenliği kurulları oluşturmak, risk analizleri yapmak, acil durum planları hazırlamak, yangınla mücadele ve ilk yardım planları yapmak ve tahliye planları oluşturmak zorundadır. Ayrıca bütün çalışanları bu konularda bilgilendirmek, eğitmek ve faaliyetler esnasında çalışanların bu yöndeki görüşlerine kulak vermek zorundadır.

Yasal düzenlemeler bu şekilde tamamlanırken, diğer yandan da Uluslararası Standartlar Örgütü, 2015 yılında, uluslar arası alanda geçerli olarak bir İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi oluşturma çalışmaları başlatmıştır. Aslında uygulamada olan OHSAS 18001 standardı bu ihtiyacı karşılasa da bu standart bir ISO standardı değildir. Britanya Standartlar Enstitüsü (BSI) tarafından 1996 yılında yayınlanmıştır.

ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi üzerindeki çalışmalara hala devam edilmektedir. Bu standart esas olarak, işletmelerin çalışma ortamlarında sıkça karşılaştıkları iş kazaları ve meslek hastalıklarını yaşamamak için olası risklerin tespit edilmesi ve bu konuda önlemlerin alınmasına odaklanmaktadır.

Risk analizlerinin yapılması, nedenleri ve sonuçlarının ortaya konulması ve riskler değerlendirilerek alınacak önlemlerin belirlenmesi ve bu önlemlerin uygulanması en önemli aşamalardır. Tehlike yaşandıktan sonra riski farketmek ve önlem almaya çalışmak, geç kalınmış bir çabadır. Ayrıca alınan önlemlere uymamak da aynı sonuçları doğurmaktadır.

Kuruluşumuz, yayınlandığı andan itibaren ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi’ni kuran ve yöneten işletmelere deneyimli ve eğitimli bir çalışan kadrosu ile belgelendirme hizmetleri verecektir.