İnsanların fiziksel gereksinimlerinin karşılanmasında metal sektörü büyük rol oynamaktadır. Bu kapsamda kaynak teknolojisi de metal sektöründe kullanılan bugüne kadar en faydalı bir teknik olmuştur. Günümüzden 3000 yıl önce insanlar iki metal parçasını soğuk veya sıcak durumda çekiçleyerek birleştirmeyi biliyorlardı. İlk yapılan kaynak örneklerinden biri Delhi’de bulunan sütunlardır. Ancak bugün demircilerin çekiç ile yaptığı basınç kaynağı artık terkedilmiştir.
Kaynak işlemlerinin asıl gelişimi Birinci Dünya Savaşı’ndan sonraki dönemdedir. Önceleri bir tamir yöntemi olarak kullanılan kaynak yöntemi ardından bir üretim aracı haline gelmiştir. Kaynak işlerinin en dikkat çeken ve dinamik uygulaması, sabote edilen Alman gemilerinin tamirin esnasında olmuştur. O tarihlerde Amanya, Amerika’nın elinde bulunan Alman gemilerinin imha edilmesini istemişti. Çünkü bu gemilerin gördüğü hasarların onarımı mümkün görülmüyordu. Ancak Amerika kaynak yöntemini kullanarak bu gemileri kısa sürede onarmış ve farklı amaçlarla kullanmıştır.
Kaynak yöntemlerinde son yıllarda, sayılamayacak kadar çok gelişme kaydedilmiştir. Örneğin İkinci Dünya Savaşı esnasında magnezyumdan üretilen uçakların kaynağı için geliştirilen bir kaynak yöntemi, çeşitli sektörlerde neredeyse bütün yarı otomatik kaynak yöntemlerinde kullanılmaya başlanmıştır. Sonrasında da hem sanayide hem de askeri alanda uygulanan tam otomatik sistemler geliştirilmiştir.
Kaynak yöntemleri bu şekilde gelişirken kaynak yöntemlerinin güvenilir ve kaliteli olması yönünde çeşitli kuruluşlar tarafından da standartlar geliştirilmeye başlanmıştır. Uluslararası Standartlart Örgütü (ISO) tarafından tasarlanan ISO ISO 3834 Kaynaklı İmalat Yeterlilik Yönetim Sistemi standardı bunlardan biridir ve en yaygın kullanılanıdır. Bu standardın temel yaklaşımı, bir ürünün kalitesi, bitmiş ürünün test ve muayenesi ile değil, daha üretilirken sağlanmalıdır. Bu yüzden kaynaklı imalat yapılırken, tasarım, yöntem ve malzemenin kaynak kabiliyeti önemli olmaktadır.
İşletmelerinde ISO 3834 standardını kuran ve yöneten firmalar, bir belgelendirme kuruluşundan ISO 3834 belgesi talep edebilirler. Denetimlerden başarı ile geçtikleri takdirde bu belge düzenlenerek kendilerine teslim edilir.
Kuruluşumuz ISO 3834 Kaynaklı İmalat Yeterlilik Yönetim Sistemi’ni kuran ve yöneten işletmelere deneyimli ve eğitimli bir çalışan kadrosu ile belgelendirme hizmetleri vermektedir.