ISO 26000 standardı, esas olarak işletmelerin, temel görevinin ve sosyal sorumluluğunun yasal düzenlemelere uygunluk olduğunun farkında olarak faaliyet göstermesini amaçlamaktadır. Bu standardın hedefi, sosyal sorumluluk alanında genel bir anlayış oluşturmak ve sosyal sorumluluk alanında başka girişimleri ve uygulamaları tamamlayıcı nitelikte olmaktır. Bu standart başka girişimleri ve uygulamaları ortadan kaldırmayı gerektirmemektedir.
Günümüzde kurumsal firmalar, iş yaptıkları tedarikçi firmaların da sosyal sorumluluk yaklaşımı ile faaliyet göstermelerini talep etmektedir. ISO 26000 Sosyal Sorumluluk Yönetim Sistemi, işletmelerin itibar kazanmak ve en iyi çalışanları bünyesinde toplamak bakımından da önemli bir sistemdir.
Bu bakımdan hangi sektörde olursa olsun ve ne büyüklükte olursa olsun işletmelerin ISO 26000 Sosyal Sorumluluk Yönetim Sistemi’ni kurmaları ve uygulamaları kendilerine birçok avantaj sağlamaktadır. Bu avantajlardan birkaçı şu şekilde sıralanabilir:
İşletmeler mutlaka ISO 26000 standardını uygulamak zorunda değildir. Bu standart gönüllülük esasına dayanır. Ancak bugünün rekabet koşullarında bütün işletmeler büyük ölçüde ISO 26000 standardının gücüne inanmaktadır. Bu sistemi uygulayan işletmeler ardından sosyal sorumluluk politikalarında ve uygulamalarında değişiklik yapmak isterlerse, bu standart işletmeleri her bakımdan serbest bırakmaktadır.
ISO 26000 standardının tek negatif yanı, uzun ve karmaşık bir yapıya sahip olmasıdır. Bir de bu standart daha çok büyük işletmeler için hazırlanmış gibidir. Orta ve küçük boyutlu işletmeler bu standardı uygulamakta bazen problem yaşamaktadır.
Sistemin bir negatif yönü de belgelendirme çalışmaları için uygun olmamasıdır. Standart metinde bu husus açıkça belirtilmiştir. Yine de bazı belgelendirme kuruluşları talep eden işletmelere ISO 26000 belgesi düzenlemektedir.
Kuruluşumuz ISO 26000 Sosyal Sorumluluk Yönetim Sistemi’ni kurmak ve yönetmek isteyen işletmelere destek olmaya hazırdır.